Jemenac ponudio pismo Poslanika a.s. Herakleu za 41 milion dolara

ImageDOHA – Jedan čovjek porijeklom iz Jemena, koji trenutno živi u Kataru,
ponudio je na prodaju pismo Muhammeda a.s. upućeno rimskom imperatoru
Herakleu, koje je, kako stoji u ponudi, staro hiljadu i četiri stotine
godina, naglašavajući da je „izvorna poruka“ opečaćena  pečatom
Poslanika a.s.

Kao dokaz iskrenosti svoje tvrdje navodi analizu istog koje je uradila renomirana njemačka agencija za laboratorijske analize.
U izjavi za „Islam-online.net“, Hassan Keshm je kazao: „Istraživanja koja su raðena u specijalizovanim njemačkim laboratorijama pokazuju da se radi o „autentničnom primjerku“. Pored njemačkih stručnjaka za ovu oblast, „pismo“ su imali prilike provjeriti i egipatski stručnjaci.
On je naglasio da je on „pravi vlasnik izvorne poruke“ i da je njegova porodica ovo pismo čuvala i prenosila  s generacije na generaciju, sve do sada, kao „blago od velikih kulturnih vrijednosti islama“.
Njegova namjera da ponudi ovo pismo „za ovoliku cijenu“ jeste da on time istakne „važnost“ samog pisma, koje nam ukazuje na „veliku toleranciju Muhammeda a.s. prema tadašnjim vladarima okolnih država“.
Prvobitna namjera ovog „prodavca“ je da pismo ubuduće krasi neki od „arapskih ili islamskih muzeja“, ali je i dodao: „Ukoliko ne uspiju konsultacije o prodaji nekoj od muslimanskih strana,  biću prinuðen ovaj „eksponat“ ponuditi na aukcijsku prodaju rukopisa, akvizicija i antikviteta u Londonu.“
On je naglasio da neće prihvatiti manji iznos od 150 miliona rijala (41 milion dolara) za „pismo“, dodajući da je za kupovinu već zainteresovano nekoliko kupaca iz Katara i Jordana.