Prva dama Irana na forumu u Rimu upozorila na sudbinu gladne djece u pojasu Gaze

Rim – Uoči otvaranja nedavno održanog summita Svjetske organizacije za
hranu i poljoprivredu (FAO) u Rimu prireðen je forum kome je
predsjedavala supruga egipatskog predsjednika Suzana Mubarak. U
praćenju rada foruma svjetske agencije su posebnu pažnju posvetile
obraćanju prve dama Irana, Azam al Sadat Farahi. Tako je italijanski
Sky TG24 TV istakao kako je Farahi u svom govoru posebno ukazala na
sudbinu gladne djece u pojasu Gaze i inertnost meðunarodne zajednice da
to stanje popravi.

Ialijanska novinska agencija ANSA je prenijela kako je prva dama Irana u svom obraćanju okupljenim uglednicima navela svoju zemlju kao pozitivan primjer u borbi protiv gladi, objasnivši da iranski sistem, u skladu s vjerskim učenjem,garantuje sigurnost hrane za sviju.

Gospoða Ahmedinedžad je iznijela i nekoliko primjedbi o kvaliteti hrane na samom forumu kojim je predsjedavala supruga egipatskog predsjednika Suzana Mubarak. Forumu uoči trodnevnog rimskog samita UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) prisustvovalo  je oko šesdeset supruga predsjednika država.

“Sedamdeset posto ljudi koji žive u ekstremnom siromaštvu, živi na selu. I ako poljoprivrednik, koji bi u osnovi trebao da prehrani sve nas, ne može da prehrani ni sam sebe, onda tu nešto nije u redu. Ono što je neophodno da bi se glad i siromaštvo efektivno suzbijali to je globalna promjena razmišljanja kojim se hrana, okoliš, klima, privreda i finansije moraju temeljiti na dugotrajnosti, a ne na potrošnji”, istaknuto je u apelu ovog foruma.

 
(www.preporod.com)