Washington: Obama predan stvaranju odnosa izmeðu SAD-a i Turske

ImageAmerički predsjednik Barack Obama izjavio je nakon sastanka s turskim
premijerom Recepom Tajipom Erdoganom u Bijeloj kući da je snažno predan
stvaranju najboljih mogućih odnosa izmeðu SAD-a i Turske te da je
optimist u vezi jačanja ekonomske saradnje.

– Postoji "ogroman potencijal" za proširenje trgovinskih i komercijalnih veza izmeðu SAD-a i Turske, rekao je Obama novinarima u Ovalnom uredu.
– Pored toga, Turska može biti važan partner SAD-u u nastojanjima da se spriječi Iran da razvije nuklearno oružje kao i u naporima za stabiliziranja Afganistana, naglasio je američki predsjednik.
On je takoðer odao priznanje Turskoj za "reintegraciju vjerskih i etničkih manjina u Turskoj u demokratske i političke procese".
Ističući da je Obama posjetio Tursku na svojoj prvoj prekomorskoj turneji u aprilu, te da su odnosi SAD-a i Turske "model partnerstva", premijer Erdogan je kazao da njegova zemlja može igrati ulogu u diplomatskim naporima prema Iranu, dodajući da su iranske nuklearne ambicije bile meðu glavnim temama razgovora.
Obama i Erdogan razgovarali su o Iraku, Afganistanu, normalizaciji odnosa Turske s Armenijom, stanju na Bliskom istoku, borbi protiv terorizma i drugim pitanjima.
Erdogan nije rekao hoće li turska poslati dodatne trupe u Afganistan, već samo da će nastaviti podupirati napore za obuku afganistanskih snaga sigurnosti, te osigurati dodatnih 50 miliona dolara za obnovu Afganistana, prenosi u utorak Hina.

(www.bir.ba)