Ujedinjenje Hamasa i Fataha

Voða političkog krila palestinskog Hamasa Halid Mašal rekao je danas u
Rijadu da je njegova organizacija u finalnoj fazi postizanja pomirenja
s Fatahom.

"Mi smo učinili veliki napredak ka postizanju pomirenja. Sada smo u završnim fazama," rekao je Mašal novinarima tokom posjete glavnom gradu Saudijske Arabije.
Hamas ima kontrolu nad pojasom Gaze, preuzetu juna 2007., pobijedivši snage umjerenijeg Fataha.
Hamasovci, koje podržava Iran, ne priznaju pravo Izraela na postojanje i protive se Abbasovoj strategiji da se stalni mirovni sporazum postigne pregovorima.
Pregovorima je posredovao je Egipat, koji je predložio da predsjednički i opšti izbori na Zapadnoj obali i pojasu Gaze budu održani u junu ove godine. Mašal je precizirao da Hamas tek treba da učvrsti neke stavove u tom prijedlogu.
"Svi mi se slažemo da će potpisivanje (sporazuma) biti u Kairu," rekao je Mašal koji inače živi u izgnanstvu u Damasku, glavnom gradu Sirije. Mašalova posjeta Saudijskoj Arabiji i razgovor sa šefom diplomatije princom Saudom al Fejsalom imala je za cilj da doprinese ujedinjenju Palestinaca.
Mašal je izrazio nadu da kraljevina igra posebnu ulogu u nastojanjima da bude postignuto palestinsko ujedinjenje, ali i potaknu Arapi da se suprotstave "tvrdoglavoj izraelskoj administraciji".
(FENA)