Premijera na turskom TRT-u: Počinje snimanje filma “San o Ajvatovici”

ImageHistorija i tradicija "Ajvatovice", najveće islamske kulturno-vjerske
manifestacije u Evropi, ove godine će po prvi put biti ovjekovječena
filmskim projektom.

Dokumentarno-igrani film "San o Ajvatovici" će putem dokumentarnih prikaza, ali i igranih scena prikazati legendu o Ajvaz-dedi, njegovu dovu Allahu, dž.š., te njegovo zalaganje za dobrobit naroda tog kraja, saopćeno je iz agencije Mark-In.
Početak snimanja filma planiran je za mart na širem području grada Prusca. Glavnu ulogu tumačiti će priznati bh. glumac Admir Glamočak, a u okviru samog filma biti će izvedena i jedna od najljepših ilahija o vodi u izvedbi sopranistice Lejle Jusić.
Za produkciju ovog jedinstvenog filma zadužena je video produkcija agencije Mark-In, a autor, reditelj i scenarista filma je Janes Tadić. Ideja za realizaciju filma nastala je prošle godine u okviru projekta Festival ITEF, koji za jedan od ciljeva ima promociju turističkih potencijala Bosne i Hercegovine.
Samo u okviru Festivala ITEF 2010. "San o Ajvatovici" će pogledati preko 280.000 hiljada ljudi, a biti će uvršten i u program Splitskog festivala turističkog i eko filma.
Svjetska premijera film bit će realizovana u saradnji s turskom nacionalnom televizijom TRT, koja je već iskazala veliki interes za njegovo emitovanje, a bh. premijera filma će biti dogovorena s jednom od domaćih televizija.
Film "San o Ajvatovici" bit će distribuiran i u DVD izdanju kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu, saopćeno je iz produkcijske kuće Mark-In. 

Izvor: Bir.ba