Richard Holbrooke: “Situacija u Afganistanu je kao u Bosni”

ImageAmerički strateg za afganistanski rat Richard Holbrooke povukao je paralelu izmeðu rata u Bosni i Hercegovini i borbe protiv talibana u Afganistanu.

Specijalni izaslanik za Afganistan i Pakistan pri američkom State Departmentu u ponedjeljak se obratio prisutnima na Forumu SAD – Islamski svijet u Dohi, dva dana nakon što su američke trupe pokrenule najobuhvatniju akciju u gradu Marjahu i ubile najmanje 12 afganistanskih civila.

"SAD su uspješno vodile i pobijedile u sličnim ratovima na Kosovu i u Bosni, uz podršku meðunarodne zajednice", kazao je Holbrooke. "Mi smo veoma optimistični kad je riječ i o Afganistanu."

Ovoj zemlji potrebna je pomoć u ponovnoj izgradnji nakon 30 godina strašnih konflikta, poručio je američki diplomata, a prenosi katarski list Peninsula.

"Afganistanska inicijativa je kolektivni napor meðunarodne zajednice. Imamo podršku NATO snaga i brojnih nacija, a sve je više onih koji nas podržavaju u pokušajima da Afganistanu donesemo trajni mir", izjavio je Holbrooke. "Ovdje nema mjesta nesporazumu".

Afganistanskom narodu odobrena je pomoć od 300 miliona dolara, dok na hiljade talibana prelazi u afganistansku armiju, pojasnio je američki general Stanley McChrystal, koji je vodio ofanzivu u Marjahu, najvećem uporištu talibana.

Izvor: Sarajevo-x.com