40 zapovjednika turske avijacije i mornarice pokušali srušiti Vladu

ImageTurska policija juče je uhapsila 40 osoba, meðu kojima i bivše
zapovjednike avijacije i mornarice, u okviru istrage o navodnoj zavjeri
za podrivanjem vlade sa islamističkim korijenima, te izvoðenje vojnog
udara.
Jedna od najvećih akcija u Turskoj, kandidatu za ulazak u Evropsku
uniju, protiv sekularističkih vojnih snaga, dodatno je pojačala napetost
izmeðu vladajuće partije AK i vojske, koja je prethodne godine
optuživana za nekoliko zavjera.

Premijer Redžep Tajip Erdogan je tokom zvanične posjete Španiji rekao da je u akcijama uhapšeno više od 40 osoba.
“Ne znam kakav je rezultat, ali pravosuðe će procijeniti pošto snage bezbjednosti završe proces“.
Osumnjičeni koji su držani u Ankari, prebačeni su avionom u Istanbul radi saslušavanja zbog zavjere zvane “Malj” pošto je policija izvršila racije u Istanbulu, Ankari i Izmiru.
Volfango Pikoli iz agencije Eurazija rekao je da će hapšenja po svoj prilici dovesti do nove eskalacije u napetim odnosima izmeðu vojske i AK.
“Vlada je sada u otvorenoj i žestokoj borbi za prevlast sa vojskom i sudstvom, što povećava rizik direktnog sukoba koji bi teško mogao da pogodi političku stabilnost”, rekao je Pikoli.
Ovakva hapšenja su ranije bila nezamisliva za vojsku koja je u proteklih 50 godina svrgnula četiri vlade. Meðutim, njena moć je oslabila prethodnih godina zbog demokratskih reformi čiji je cilj obezbjeðivanje članstva u EU.
Prema ranijim izvještajima medija o planu “Malj”, koji vojska poriče, armija je kovala zavjeru da isprovocira grčke vojne avione da obore jedan turski.
Turska i susjedna Grčka su dugo u teritorijalnom sporu i 1996. su bile na ivici rata oko jednog ostrvceta u Egejskom moru. Odnosi su se poboljšali tokom protekle decenije.
Dio navodne zavjere bilo je i postavljanje bombi po džamijama i muzejima u Istanbulu, kako bi se izazvao haos. Prošlog mjeseca je dnevni list “Taraf” objavio da posjeduje 5000 dokumenata i traku o planu.
Vojska je saopštila da su dokumenta na koja se list poziva dio seminara o vojnoj vježbi, ali da nikad nije postojala namjera da se sprovedu u djelo, te da nijesu dio zavjere. 

Izvori: Rauters, Bosnjaci.net