Čile: Poginulo 214 osoba, cunami preti pacifičkim zemljama

ImageNajmanje 214 osoba je poginulo u snažnom zemljotresu jačine 8,8 stepeni Rihterove skale koji je u subotu ujutru pogodio Čile, javlja BBC, pozivajući se na izjave iz ministarstva unutrašnjih poslova Čilea. Talas visine 2,34 metara pogodio grad Talkauano. U Čileu je proglašeno "stanje katastrofe".

Očitavanja nivoa mora ukazuju da je pokrenut cunami koji bi mogao da bude razoran po priobalnu oblast u blizini epicentra zemljotresa, a mogao bi da ugrozi i udaljena priobalja.
Veliki talas visine 2,34 metra pogodio je čileanski grad Talkauano, saopštio je Pacifički centar za upozorenje na cunami. Grad Talkauano jedan je od 11 gradova pogoðenih cunamijem, navodi isti izvor.
Talasi cunamija visoki do 1,8 metara zahvatili su danas delove obale Francuske Polinezije, saopšteno je u Papeteu. Očekuje se će talasi cunamija kasnije zahvatiti područja ostrva Tonga i Kuk.
Prvi talasi zapljusnuli su arhipelag Gambije, a zatim i obale Tahitija, čiji je seizmološki centar, meðutim, objavio da su talasi bili visoki tek oko 36 centimetara. Kako se očekuje, cunami će uskoro stići i do ostrva Bora Bora, preneo je Rojters.
Na Tahitiju zabranjen je saobraćaj na razdaljini od 500 metara od obale. Na ostrvima Markiza i Rurutu očekuju se talasi visine oko dva metra, rekli su zvaničnici upozoravajući stanovništvo da se popne najmanje 10 metara iznad nivoa mora.
Stručnjaci upozoravaju da cunami dolazi u više talasa i da prvi ne mora da bude i najviši. Upozorenje za cunami izdato je u pacifičkim zemljama od Novog Zelanda do Čilea. U Kaliforniji i na pacifičkim ostrvima Havaji, Američka Samoa i Samoa izdata su takoðe upozorenja na opasnost od cunamija.
Havaji se spremaju za udar cunamija. Sirene na svakih pola sata upozoravaju stanovništvo da se skloni što dalje od obale. Prvi udar se očekuje već oko 21 čas. Stručnjaci smatraju da talas neće dostići katastrofalne razmere, ali upozoravaju da je situacija izuzetno ozbiljna.