Izjava reisa Fejzića povodom sedamnaest godina od otmice muslimana Bošnjaka u Štrpcima

ImagePodgorica – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić očekuje da
slučaj otmice u Štrpcima neće biti zatvoren i arhiviran i da će Crna
Gora u saradnji sa drugim državama uraditi sve da krivci budu pronaðeni.“Očekujem
da će državni organi Crne Gore uraditi sve da u komunikaciji sa
susjednim državama, prije svega Srbijom i manjim entitetom Bosne u
Hercegovine, doðu kako do zločinaca tako i do posmrtnih ostataka ljudi
koji su bez ikakve krivice ubijeni”, rekao je Fejzić agenciji MINA.

Na današnji dan, prije 17 godina, u Štrpcima je iz voza oteto 19 putnika bošnjačke nacionalnosti, koji su kasnije likvidirani. Posmrtni ostaci žrtava još nijesu otkriveni, a za zločin na 15 godina osuðen samo Nebojša Ranisavljević.

On je kazao da porodice poginulih, Islamsku zajednicu i sve Muslimane najviše boli što se niko nije na adekvatan način odužio porodicama i djeci državljana i graðana Crne Gore koji su bili u tom vozu i čija je jedina krivica bila što pripadaju “jednom narodu i vjeri”.

Fejzić je istako da niko nije vodio računa da li su ta djeca završila škole, imaju li krov nad glavom, da li su zapošljena.“To je bolna činjenica”.

Prema njegovim riječima, ljudima bi “pola muke bilo mačeno ako bi mogli da na dostojanstven način i u duhu vjere i tradicije pokopaju ostatke svoje najbližih”.

“Ako uzmemo u obzir da su neke države, pa i Crna Gora, odreðenim ljudima koji su bili optuženi za ratne zločine davale garancije pred meðunarodnim sudovima, boli činjenica da se na ovakav način postupa prema porodicama i djeci ljudi stradalih samo zbog što su pripadali jednoj vjeri ili naciji”, rekao je Fejzić.

On je naveo da je teško shvatiti i prihvatiti činjenicu da ljudi, koji su počinili zločin u Štrpcima, još nijesu adekvatno izvedeni pred lice pravde.

Izvor: Mnnews.net