Novi trend  igračke za muslimansku djecu

ImageLutke koje plaču i govore već odavno postoje. Sada je jedna turska firma
za uvoz i izvoz, na njemačko tržište plasirala specijalne lutke za
muslimansku djecu. Te lutke nose maramu i recituju sure iz Kur'ana. 

„Ne postoji drugi bog osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik…"
„…Zovem  se Amena i muslimanka sam…", neke su od riječi koje izgovara jedna lutka.  
Amena ima velike svijetlo smeðe oči, roza obraze i mio osmjeh na licu. Na glavi nosi ljubičastu maramu koja pokriva njenu crnu kosu. Ova lutka je veličine 25 centimetara. Kada se prstom pritisne dlan lutke, ona počinje pjevati i izgovara dijelove iz Kur'ana.
 
Učenje uz igru
Lutka Amena namjenjena je ne samo za to da bi se djeca s njom igrala, već i da bi djeci pomogla da napamet nauče molitve. Značenje pojedinih sura iz Kur'ana Amena takoðer objašnjava i to na engleskom jeziku.
Lutka je najprije bila namjenjena britanskom tržištu, ali je  vrlo brzo postala hit i u Njemačkoj. Hasan Muslan prodaje muslimanske lutke u jednom turskom preduzeću za uvoz i izvoz robe u njemačkom gradu Krefeldu: „Djeci se kroz igru može približiti islam. Kada sam ja bio djete to nije postojalo. Morao sam učiti Kur'an i dobijao sam malo objašnjenja. Mislim da ovaj način učenja može pomoći našoj djeci i približiti ih islamu u nadi da će postati dobri muslimani."
U obližnjim obdaništima, Muslanovo mišljenje dijele neki roditelji, posebno muslimani.  Većina ih smatra da je Amena – lutka koja citira dijelove Kur'ana, uspješna ideja. „Mislim da je to u redu. Mora se znati odakle potičeš, ukoliko jedna lutka može tome doprinijeti….., zašto da ne"

Igra ili manipulacija?
Lutka meðutim ne izaziva oduševljenje kod svih. Posebno roditelji koji nisu muslimani smatraju da je religija privatna stvar i da se ne treba upražnjavati u obdaništu. „To definitivno može manipulirati djecu. One se trebaju oprezno koristiti. Ne želim reći da trebaju biti zabranjene, ali imam neke svoje sumnje."
Da li je dakle riječ o tome da se djeci kroz igru približi religija ili o manipulaciji djecom? Stručnjak za islam Michael Kiefer ne vjeruje da bi djeca kroz igru sa lutkama poput Amene kasnije mogla postati zaslijepljena. " To može biti jedna vrsta dječijeg interreligioznog dijaloga. Ukoliko vaspitačica posreduje i ukoliko se i roditelji upoznaju sa različitim religijama kojima pripadaju djeca u obdaništu, onda to nije problematično."

Izvor: www.dw-world.de