Zbog rezolucije o genocidu Turska upozorila SAD

ImageTurske vlasti upozorile su da bi odnosi Ankare sa Sjedinjenim Američkim
Državama mogli da budu narušeni, ukoliko Komitet američkog kongresa za
vanjska pitanja ove sedmice usvoji odluku da se masakr nad Jermenima,
koji su turske snage izvršile u Prvom svjetskom ratu, nazove genocidom. Stav prema ovom pitanju već je ranije narušavao odnos izmeðu članica
NATO-a. Turska vlada je 2007. povukla svog ambasadora u SAD na
konsultacije, pošto je Komitet američkog Kongresa glasao o prijedlogu
ovog zakona, koji, doduše, zahvaljujući intervenciji Bijele kuće, nikad
nije prihvaćen u Predstavničkom domu i Senatu.

 "Želimo da vjerujemo da će se članovi panela ponašati odgovorno i da su svjesni da bi prihvatanje prijedloga zakona moglo da naruši odnose izmeðu Turske i SAD, kao i napore da se uspostavi mir i stabilnost na južnom Kavkazu", rekao je portparol turskog Ministarstva vanjskih poslova Burak Ozugergin novinarima.
Komitet američkog Kongresa glasat će 4. marta o neobavezujućoj rezoluciji, koja poziva predsjednika Baracka Obamu da osigura da se politika SAD prema masakru nad Jermenima formalno odnosi kao prema genocidu i da taj termin upotrebi u godišnjoj poruci u aprilu, što je Obama izbjegao da učini prošle godine.
Obamina administracija smatra Tursku ključnim saveznikom kada je riječ o rješavanju sukoba od Irana do Afganistana, navela je agencija Reuters.
Turska i Jermenija potpisale su prošle godine protokol o normalizaciji odnosa, poslije gotovo 100 godina neprijatljstva, ali on još nije ratificiran u parlamentima dvije zemlje.
Turske vlasti prihvataju da je za vrijeme raspada Otomanskog carstva 1915. godine ubijen veliki broj Jermena, ali ne i da je bilo milion i po žrtava niti da je bio genocid, kako to tvrde u Jerevanu.
Izvor: Radio BIR