Rat u Ministarstvu za ljudska prava: Karadžić tvrdi da mu Čiplić ne daje da radi

ImageDržavni sekretar u Ministarstvu za ljudska prava Marko Karadžić teško je
optužio jučer resornog ministra Svetozara Čiplića za loše stanje u tom
ministarstvu. U pismu ministru, a koje je stiglo i na adrese medija,
Karadžić je naveo da ne samo što mu Čiplić uskraćuje pravo na rad, već
je zaposlio i svoju prijateljicu na mjesto pomoćnika ministra koja je,
kako se navodi, državnog sekretara „psovala, omalovažavala i pretila
mu“.

Državni sekretar optužuje i pomoćnicu ministra da ga psuje, omalovažava i prijeti: Čiplić i Karadžić
Do zaključenja ovog izdanja „Blica“ nije bilo moguće dobiti odgovor ministra Čiplića na iznijete optužbe. Kako je „Blicu“ rečeno, ministar je na „kolegijumu na kojem se raspravlja o spornom pismu“.
Karadžić navodi da je pisanje molbe jedina opcija „koja mu je ostala na raspolaganju“.
– Dozvolili ste pomoćnici ministra koja vam je prijateljica i koju ste ovdje zaposlili da okrene neke od zaposlenih protiv mene. Dozvolili ste pomoćnici ministra da me psuje, omalovažava i prijeti mi, znate da sam taj razgovor snimio i znate da ste u saradnji sa istom pomoćnicom dan nakon toga odlučili da bez ikakve najave isključite moj poslovni mobilni telefon. Onemogućili ste me da radim, zabranili sve osim da čitam zakone, isključili ste me iz sistema donošenja odluka – navodi Karadžić.
Državni sekretar traži odgovor na svoju dilemu – čime je uvrijedio ministra? I pita da li je razlog što on ne bi dozvolio kupovinu televizora za kancelariju ministra, pomoćnika i šefa kabineta.
– Da li, kao što ste rekli, to što sam se po vama politički profilisao, da li to što sam govorio o Srebrenici, a po vama to nije tema kojom bi mi trebalo da se bavimo, da li to što sam branio Zakon o zabrani diskriminacije za čije povlačenje iz Skupštine ste vi glasali, da li to što znate da ja ne bih odobrio kupovinu televizora za vašu i kancelarije pomoćnika i šefa kabineta, da li to što jedino ja u Ministarstvu imam magistraturu iz oblasti ljudskih prava – pita Karadžić.
On je jučer za „Blic“ rekao da mu se ministar još nije obratio po upućenom pismu. Karadžić nije želio da kaže na koju je od tri pomoćnice ministra mislio. „Pitajte to ministra, ja sam rekao šta sam imao“, istakao nam je Karadžić.

Po nešto i o sebi
U molbi ministru, koja je meðutim proslijeðena i medijima, državni sekretar je dio pisma posvetio da kaže ponešto i o sebi. Da je on funkcioner koji smatra da treba raditi u interesu države a ne stranke.
– Znate da nijedan dinar nisam potrošio na reprezentaciju, znate da plaćam piće kojim poslužimo goste ministarstva, znate da neću više da ćutim. Uključite mi telefon za koji mi Ministarstvo plaća 3.000 dinara a ja sve preko toga, uključite me u rad i omogućite da u Ministarstvu postoje profesionalni ljudski odnosi. Ja ostavku neću dati jer Srbija nema više vremena za povlačenje pred neznanjem, bezobrazlukom i neradom – smatra Karadžić.
Ž. Jevtić, Blic