Protestni skup Dijaspore u Hamburgu

ImageOvog vikenda u njemačkom gradu Hamburgu održan je protestni skup protiv
hapšenja akademika Ejupa Ganića od strane vlasti Velike Britanije. Jedini skup takve vrste u dijaspori po veoma lošim vremenskim prilikama
uspješno je organizovan pod pokroviteljstvom SDA Kosova za Njemačku čiji
je predsjednik Senad Dacić.

Zbog jakih snježnih padavina i učestalih saobraćajnih nezgoda veliki broj Bošnjaka iz Hamburga i okoline bio je spriječen da prisustvuje ovim mirnim protestima, na kojima se ipak skupilo 50-tak Bošnjaka meðu kojima je bilo žena i djece.
ImageUčesnici protesta su uspjeli podijeliti dvije hiljade letaka graðanima Hamburga. Ovim protesnim letkom Bošnjaci iz dijaspore oštro osuðuju hapšenje bošnjačkog velikana Ejupa Ganića, i zahtjevaju od vlasti u Velikoj Britaniji da puste na slobodu i obezbjede miran povratak Ejupu Ganiću u njegovu i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.
"Nikada i nizašta nećemo dati Ganića niti bilo kog drugog bošnjačkog heroja. Ovo hapšenje koje je naručeno iz fašističkog Beograda jeste legalizacija genocida nad žrtvama rata u BiH u periodu od ‘92-‘95." – isitče se izmeðu ostalog u letku.
ImageSkup je počeo u samom centru grada na JUNGFERNSTIEG pored jezera Alster-a odakle su se okupljeni Bošnjaci uputili prema Konzualtu Velike Britanije. Okupljeni su nosili transparente sa natpisima " NEDAMO TE EJUPE" i "MLADIC u HAG GANIC NA SLOBODU".
Valja naglasiti da su protesti protekli u najboljem redu i miru, a privukli su veliku pažnju graðana Hamburga i turista, kojih inače doðe u velikom broju u danima vikenda.

Izvor: Dijaspora.org