Neizvjesno održavanje Konferencije o islamu u Njemačkoj

ImageKonferencija o islamu po peti put je sazvana radi poboljšanja
integracije muslimana u Njemačkoj. Ipak, pojavili su se problemi jer je
iz saziva isključen Islamski savjet, jedno od većih udruženja muslimana u
Njemačkoj. 

U Islamskom savjetu dominiraju članovi turske organizacije "Mili goruš" protiv koje se već deset godina vodi istraga zbog sumnje na terorizam.
Jedina učesnica Konferencije sa Balkana je islamolog Armina Omerika, porijeklom iz Mostara. Ona je 1991. godina izbjegla u Njemačku, završila fakultet orijentalistike, praksu u Americi i Engleskoj, a posljednje tri godine radi kao docent na njemačkim fakultetima u Erfurtu i Bohumu.
Sa ostalim učesnicima novog saziva Konferencije o islamu diskutovaće o praktičnoj integraciji muslimana u Njemačkoj. Glavne teme biće obrazovanje imama u Njemačkoj i uvoðenje islamske teologije kao predmeta studija, pitanje ravnopravnosti i prevencije radikalizma i ekstremizma.
"Ja kroz svoje porijeklo i socijalizaciju jednakim dijelom pripadam kako islamskom civilizacijskom krugu, tako i onom evropskom sekularnom krugu. Možda sam čak i neki primjer za taj polaritet, neko ko je na osnovu svoje biografije odrastao u Bosni i Hercegovini, a veći dio života proveo u različitim zapadnim zemljama i tu se integrisao", kaže Armina.
"Muslimani nemaju krovnu instituciju i meðusobno se razlikuju"
Iako su muslimani iz svih dijelova svijeta Njemačku počeli da naseljavaju još prije 50 godina, ni pola vijeka kasnije integracija nije uspješno okončana. Najveću barijeru predstavlja nedostatak jedinstvene institucije koja bi legitimno predstavljala cjelokupno muslimansko društvo u Njemačkoj, a tu su i etničke, jezičke i kulturne razlike meðu samim muslimanima, objašnjava islamolog Armina Omerika.
Konferenciji o islamu prisustvuje 15 predstavnika savezne vlade, njemačkih pokrajina i opština, pet predstavnika muslimanskih organizacija i deset pojedinaca – muslimanskih advokata, umjetnika i akademika.
"Motivacija je bila ta da se na jednom mjestu naðu predstavnici svih tih različitih muslimanskih organizacija i struja, ali isto tako i pojedinaca iz civilnog društva koji se osjećaju muslimanima, a nisu uvezani u te institucije.
Njihovi stavovi prema tim institucijama, njihovom radu i idejama u ne malom broju slučajeva su jako kritički intonirani", kaže Omerika.
Mladi muslimani žele da uče o svojoj vjeri u njemačkim školama
Do početka konferencije preostala su još samo dva mjeseca, a dijalog izmeðu države i islamskih organizacija već je pomalo narušen. Novi ministar unutrašnjih poslova Njemačke Tomas de Mezier isključio je iz novog saziva Islamski savjet s obrazloženjem da ne želi sjediti za istim stolom sa ljudima protiv kojih državno tužilaštvo vodi istražni postupak zbog sumnje na terorizam.
Predstavnici ostalih organizacija usprotivili su se ministrovoj odluci i trenutno pregovaraju da li da bojkotuju konferenciju. Ministar za integracije njemačke pokrajine Sjeverne Rajne Zapadne Vestfalije, Armin Lašet (Laschet) komentariše:
"Osjećam da većina udruženja želi da nastavi dijalog, u protivnom, opet ćemo izgubiti mnogo dragocjenih godina. Ova tema je najvažnija za djecu i mlade, jer oni žele da u školama uče o svojoj vjeri. Ako ovu debatu iz političkih i strateških razloga ponovo prolongiramo za nekoliko godina, to neće biti dobar signal."

Izvor: www.dw-world.de