Akademik Ganić samo želi da pravda bude brza

ImageRatni član Predsjedništva RBiH, akademik prof. dr. Ejup Ganić,
prisustvovat će sutrašnjem ročištu u Londonu, jer želi da, ako mu to
bude omogućeno, zamoli sud da što prije okonča njegov slučaj.

– Moj otac želi zatražiti da pravda bude brza, a ne spora. On se ne plaši suda i suðenja, ali želi da se to što prije okonča – izjavila je pred sutrašnje ročište Ganićeva kćerka Emina.
Inače, Ganićev tim potpuno je spreman za sva predstojeća ročišta na kojima će pokušati osporiti srbijanski zahtjev za izručenje. No, pitanje je koliko su i jesu li uopće političari u BiH svjesni da mogu, takoðer, pomoći da pravda bude postignuta time što će koristiti svoje pravne okvire koji štite bh. graðane i biti glasniji u ovom slučaju.
Prof. Ganiću, naime, u prilog ide čak i Rezolucija Evropskog parlamenta o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) izmeðu BiH i Evropske unije.
Tu rezoluciju zajedno sa Sporazumom koji mora proći dugotrajni proces prihvatanja od svih zemalja članica EU, Velika Britanija ratificirala je baš prije sedam dana, 17. marta.
Ono što ide u prilog prof. Ganiću jesu paragrafi kojima se ovom ratifikacijom i Velika Britanija obavezuje da će podržavati strategiju Odjela za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH.
To je veoma važno upravo zato što Tužilaštvo BiH vodi istragu u slučaju "Dobrovoljačka", pa i taj argument znači da bi prihvatanje zahtjeva Srbije za Ganićevo izručenje značilo protivljenje strategiji Tužilaštva BiH.

Autor: Mirela Kukan
Izvor: Dnevni avaz