Jordanski kralj Abdullah II: Izrael se igra vatrom

ImageIzrael se igra vatrom nastavljajući koloniziranje istočnog Jerusalema i
pokušavajući promijeniti identitet svetog grada, ocijenio je u četvrtak
jordanski kralj Abdullah II.

"U više navrata smo upozoravali da se Izrael igra vatrom i da Jordan odbacuje i osuðuje sve mjere kojima je cilj da se promijeni identitet Jerusalema i protjeraju njegovi arapski kršćanski i muslimanski stanovnici", kazao je kralj u intervjuu koji je dao glavnim urednicima jordanskih dnevnih listova.
"Istočni Jerusalem je glavni grad nezavisne palestinske države koja uskoro treba biti uspostavljena", istakao je Abdullah II.
"Jerusalem je dio palestinskih teritorija koje je Izrael okupirao 1967. godine i suočava se s jednostranim izraelskim akcijama koje su nelegitmne i nelegalne, a vode u druge sukobe", dodao je kralj.
Izraelske vlasti su u srijedu dale zeleno svjetlo za izgradnju 20 novih stanova u istočnom Jerusalemu.
Prema riječima kralja Abdullaha II, izraelska praksa "dovodi u opasnost jordansko-izraelske odnose", koje je nazvao "hladnim" zbog tih akcija koje "mogu destabilizirati regiju i dovesti u opasnost sve mirovne napore na Bliskom istoku".
Jordanski vladar je takoðer istakao da će njegova zemlja "nastaviti igrati ulogu zaštitnika svetih islamskih i kršćanskih mjesta".
Mirovni sporazum potpisan izmeðu Jordana i Izraela 1994. godine daje Jordanu ulogu čuvara svetih mjesta u istočnom Jerusalemu koji je bio pod okriljem ove zemlje od 1950. do 1967.

Izvor: FENA