Prema londonskom Timesu EU je u najgoroj krizi u posljednjih 20 godina

ImageEvropska unija se suočava sa najgorom krizom u posljednjih dvadesetak
godina, čiji su uzroci hronična prezaduženost i slab ekonomski rast, u
kombinaciji sa pojačanim okretanjem Njemačke vlastitim nacionalnim
interesima, piše londonski Times, uoči današnjeg samita EU u Briselu.
U pozadini odlučnog odbijanja Angele Merkel da pomogne Grčkoj mogli bi
da budu predstojeći izbori u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, jer bi
eventualnim porazom demohrišćani izgubili većinu u Gornjem domu
Parlamenta.

I francuski predsjednik Sarkozy je, dodaje Times, evropske podredio nacionalnim interesima – poslije katastrofalnog poraza na lokalnim izborima, nastojeći da ponovo zadobije podršku poljoprivrednika, poručio im je da će, po cijenu krize u EU, braniti postojeće subvencije i opstanak francuskog poljoprivrednog sektora.
Guardian piše da evropski lideri na dvodnevni samit stižu posvaðani oko toga da li i u kom trenutku treba spašavati Grčku od finansijske propasti. Njemačka insistira da se, prije nego što se pomogne Atini, radikalno preispitaju postojeća pravila vezana za zajedničku valutu, a kancelarka Angela Merkel, iako izolovana, ostaje čvrsta u namjeri da diktira uvjete pod kojima će se rješavati do sada najteža kriza eura.
Diplomate i visoki zvaničnici u Briselu i Berlinu kažu da prkosni stav Merkelove nagovještava dublji politički zaokret – Njemačka, naime, više ne želi da bude blagajnik Evropske unije, prenosi BBC pisanje Guardiana.
Financial Times ističe da je Grčka izazvala krizu identiteta u Evropskoj uniji. Lakih opcija nema – ako evropske vlade dozvole Grčkoj da bankrotira, posljedice bi mogle da budu nesagledive. S druge strane, spašavanje Grčke garancijama drugih članica promjenilo bi unutrašnju dinamiku u Uniji, jer bi se podrazumijevalo da svaka zemlja koja zapadne u teškoće može da računa na podršku Francuske i Njemačke.
Taj scenario morao bi da bude praćen političkom i fiskalnom unijom, a političke volje za to nema. Upravljanje iz Brisela je čista fantazija u postojećoj uniji suvjerenih država pa bi stoga, zaključuje FT, stečaj trebalo da ostane realna prijetnja evropskim vladama.

Izvor: FENA