Šta piše u srbijanskoj deklaraciji o Srebrenici

ImageU deklaraciji, u koju je B92 imao uvid, stoji da parlament najoštrije
osuðuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice, na način utvrðen
presudom Meðunarodnog suda pravde. U tekstu deklaracije navodi se i da Skupština osuðuje i sve društvene i
političke procese i pojave koje su dovele do formiranje svijesti da se
ostvarivanje socijalnih i nacionalnih ciljeva može postići upotrebom
oružane sile, fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i
religija.

U prvoj tački deklaracije se izražava saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spriječi ova tragedija.
Sjednica Kolegijuma Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da se rapravlja o ovom dokumentu počela je danas nešto poslije 12 časova.
Na sjednicu su došli predsjednica parlamenta Slavica Ðukić-Dejanović i potpredsjednici Skupštine Nataša Jovanović i Gordana Čomić. Kolegijumu prisustvuju i šefovi poslaničkih grupa ZES Nada Kolundžija, G17 Suzana Grubješić, SPS-JS Branko Ružić, LDP Čedomir Jovanović, SRS Dragan Todorović, poslaničke grupe manjina Balint Pastor, PUPS Momo Čolaković.
Na sjednicu nisu došli predstavnici Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Srpske napredne stranke.
Šef poslanika SNS-a smatra da bi na tu temu sa šefovima parlamentarnih stranaka trebalo da razgovara predsjednik Srbije, a ne predsjednica Skupštine.
Iz DSS-a kažu da se predstavnici opozicije zovu radi davanja legitimiteta tom sastanku, a lider LDP-a poručuje da je nezadovoljan načinom sazivanja jer se, kako kaže, o temi sjednice informisao iz medija.
Lider LDP-a Čedomir Jovanović ocijenio je da je radna verzija deklaracije o Srebrenici "nedovršena" i dodao da će ta stranka stav o tom dokumentu dati kada joj bude predočena konačna verzija.
"Kada budemo imali konačnu rezoluciju ili deklaraciju pred sobom moći ću da vam kažem kakav je stav LDP-a o tome. Smatram da je ovakav dokument nedovršen i da ne omogućava Srbiji ono na šta mislim da ima pravo, a to je život lišen hipoteka ratova 90-ih godina za koji su odgovorni oni koji tu odgovornost u najvećoj meri nisu preuzeli", rekao je Jovanović.
Lider LDP je istakao da je veoma važno da se u deklaraciji jasno definiše ono što se desilo u Srebrenici, da se ne omalovažava ubistvo 8 000 ljudi i ne skriva iza presude Meðunarodnog suda pravde, uz izbjegavanje kvalifikacije samog djela.
Sjednicom Kolegijuma je predsjedavala Ðukić-Dejanović, a prisustvovali su joj i Grubješić (G17 plus), Nada Kolundžija (DS), Branko Ružić (SPS-JS), Moma Čolaković (PUPS), Balint Pastor (manjine), Čedomir Jovanović (LDP) i Dragan Todorović (SRS), dok narodnjaci i naprednjaci nisu.

Izvor: Bosnjaci.net