Londonski Sud odgodio ročište Ganiću za 13. april – plakate u Bijeljini i Foči!

ImageSudsko ročište članu ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine
Ejupu Ganiću, koje je trebalo da se održi sutra u Londonu, odloženo je
za 13. april, javili su večeras sarajevski mediji.

Članovi Ganićevog pravnog tima kazali su da ta odluka suda nije zabrinjavajuća, jer se navodno radi o uobičajenim procedurama, javlja Tanjug.
Odluka Okružnog suda u Londonu da odgodi za 13. april sudsko ročište članu Predsjedništva RBiH Ejupu Ganiću koje je bilo zakazano za 25. mart je proceduralna odluka suda koja u konačnici ne ugrožava tok ili dužinu postupka, izjavio je Feni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Damir Arnaut.
"Dozvoljeno nam je da dostavimo pisane materijale, a na koje tužilaštvo može odgovoriti. S obzirom na to da smo to svakako planirali izlagati na današnjem ročištu, potpuno smo spremni i za ovakav razvoj", kazao je Arnaut.
U svakom slučaju, izjavio je Arnaut, s obzirom na to da postoji mogućnost da Ganić bude potpuno osloboðen 13. aprila, sud je odlučio sačekati ishod tog procesa prije održavanja ročišta o meritumu.
Prema riječima Ganićeve kćerke Emine, sud je ocijenio kako nema potrebe za tim ročištem, jer je njen otac na slobodi, a 25.mart je bio odreðen kao ročište dok je bio u zatvoru, javlja RFE.
Ganić je uhapšen 1. marta na londonskom aerodromu, a 10. marta je pušten iz pritvora uz kauciju, uz mjere zabrane napuštanja Ujedinjenog Kraljevstva.
Kako javlja portal Vijesti.ba, jučer su u Foči i Bijeljini osvanuli plakati na kojima, izmeðu ostalog piše – Ganiću, da li si svoje tzv. jugoslovenstvo dokazivao i u Dobrovoljačkoj, te Predsjedniče Tadiću, ne dozvoli da se Ganić vrati u Sarajevo jer će umjesto suðenja biti slavljen kao heroj.
Kukavičke navode niko nije potpisao i pretpostavlja se da je povod plakatiranja nastavak suðenja Ejupu Ganiću u Londonu. Sramotno nema šta!
Ministarstvo pravde ima povjerenje u pravosudne organe Velike Britanije i poštovaće odluku koja bude donijeta u vezi sa Ejupom Ganićem, kaže Slobodan Homen.
Homen je izrazio očekivanje da će Ganić biti izručen Srbiji i podsjetio da je Ministarstvo pravde nedavno sudu u Londonu, uz molbu za ekstradiciju, poslalo čvrste dokaze o Ganićevom učešću u napadu na kolonu JNA u Sarajevu 1992. godine.
U londonskom sudu danas je trebalo da se odluči da li će Ganić biti izručen Srbiji ili BiH.
"Više stotina strana konkretnih dokaza koji jasno govore o učešću i o samom zločinu, kako Ganića, tako i drugih lica koja su učestvovala u tom dogaðaju prosljeðeni su britanskom sudu zajedno sa molbom za predaju Ganića Srbiji radi dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Višem sudu u Beogradu", istakao je Homen.
Prema njegovim riječima, u ovom trenutku je najvažnije da ni jedno od lica osumnjičenih za ratne zločine ne izbjegne odgovornost i pravdu, a da je manje bitno gdje će mu se za to suditi.

Izvor: Bosnjaci.net