UN u rezoluciji osudio islamofobiju

ImageSavet UN za ljudska prava usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom se
osuðuje islamofobija kao i zabrana izgradnje minareta u Švajcarskoj.
Rezolucija koju je predložio Pakistan u ime Organizacije islamske
konferencije, usvojena je tesnom većinom, sa 20 glasova za i 17 protiv,
dok je osam od ukupno 47 zemalja bilo uzdržano.

Evropska unija i SAD su se pre glasanja snažno usprotivile toj rezoluciji koju je Vašington nazvao "instrumentom podela", dok je ambasador Pakistana Zamir Akram rekao da je cilj usvajanja te rezolucije zaštita od antisemitizma, islamofobije i mržnje prema hrišćanstvu.
U rezoluciji se izražava i "velika zabrinutost" zbog "intenziviranja kampanje usmerene protiv religija i podsticanja na versku mržnju". Rezolucija takoðe "oštro kritikuje … zabranu izgradnje minareta i ostalih diskriminatorskih mera" čime se podseća na prošlogodišnji referendum u Švajcarskoj na kojem se većina graðana usprotivila izgradnji minareta.
"Ove mere su menifestacija islamofobije koje su u oštroj protivrečnosti sa meðunarodnim obavezama o ljudskim pravima, koje obuhvataju i slobodu veroispovesti“ – kaže se u rezoluciji. „Takvi postupci koji raspiruju diskriminaciju i ekstremizam vode ka polarizaciji i fragmentaciji sa opasnim neplaniranim i nepredviðenim posledicama“ – piše u usvojenoj rezoluciji.
U dokumentu je takoðe „izražena duboka zabrinutost“ zbog toga što se islam često i pogrešno povezuje sa kršenjima ljudskih prava i terorizmom. 

Izvor: e-Novine