Samoubilački napadi u Dagestanu

ImageDvojica bombaša samoubica usmrtili su u gradu Kizljaru u ruskoj
republici Dagestanu, na severu Kavkaza, najmanje 12 osoba, medju njima i
lokalnog šefa policije i nekoliko njegovih saradnika. 

Povredjeno je najmanje dvadeset osoba.
Jedan od bombaša aktivirao je eksploziv kada je policija zaustavila njegovo vozilo.
Drugi incident opisao je ruski ministar unutrašnjih poslova Rašid Nurgalijev.
Pošto su se presvukao u policijsku uniformu, bombaš samoubica je aktivirao eksploziv. Poginuli su šef oblasnog policijskog direktorata, pukovnik Vedernikov, njegovi telohranitelji i jedan istražni sudija.
Ministar je zatražio od vlasti i stanovnika Dagestana da budu na oprezu i da pojačaju mere bezbednosti u svim javnim objektima.

Putin : napadi u Dagestanu i Moskvi povezani
Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da bi samoubilački napadi na moskovski metro u ponedeljak, u kojima je poginulo 39 ljudi, i današnji napadi u Dagestanu mogli da budu povezani.
"Ne isključujem mogućnost da je to delo iste bande" , rekao je Putin i dodao da je počinjen zločin protiv Rusije, te da istražni organi rade svoj posao.
Oliver Bulou, saradnik Instituta za istraživanje rata i mira, autor knjige o Kavkazu, kaže da je Dagestan specifičan po svojoj multietničnosti:
"U toj republici govori se 40 različitih jezika. U Dagestanu su u toku dva različita sukoba. Jedan tarje već decenijama, ako ne i vekovima, i u njega su umešane različite etničke grupea koje nastoje da kontrolišu ubiranje poreza u pojedinim delovimate republike. Drugi sukob je posledica rata u Čečeniji. Izbeglice iz Čečenije su, naime, prešle u Dagestan, prenele nasilje u tu republiku i poremetile dotadašnju etničku ravnotežu."
Nagadjajući ko bi mogao da stoji iza samoubilačkih napada u Moskvi i Kizljaru, Bulou podseća da su Čečeni su poznati po tome što za bombaše samoubice koriste žene, koje su manje sumnjive bezbednosnim službama :
"To su obično mlade udovice. Medju njima ima i onih koje su izgubile decu. One obično žive veoma teško, jer ne postoji razvijena mreža socijalne zaštite i zato su laka meta za ekstremističe antiruske grupe na severnom Kavkazu."

Izvor: BBC Serbian