Srbi u BiH ogorčeni rezolucijom o Srebrenici!

ImageOdluka srbijanskog parlamenta da usvoji rezoluciju kojom je osuðen
masakr nad Bošnjacima Srebrenice, počinjen u juju 1995. godine, i da ga
kvalifikuje kao zločin izazvala je podijeljene reakcije u Bosni i
Hercegovini.

Stranke i nevladine organizacije iz Republike Srpske nezadovoljne su činjenicom da je Srbija na taj način priznala počinjene zločine i zbog njih izrazila kajanje. Bošnjačke su stranke i nevladine udruge oprezne u prvim ocjenama i nezadovoljne izbjegavanjem da se zbivanja u Srebrenici kvalifikuju kao genocid, dok su hrvatski političari uglavnom na stajalištu kako se ovime ipak čini značajan korak u smjeru pomirenja. Najoštriji u osudi rezolucije o Srebrenici bio je Nedjeljko Mitrović, predsjednik udruge koja okuplja članove porodica poginulih pripadnika vojske bosanskih Srba i civilnih žrtava.
On je u izjavi za lokalne medije u BiH usvajanje rezolucije nazvao izdajom srpskih interesa uporedivši je sa kosovskim mitom. "Ovo će biti upisano u historiju kao najveća izdaja kao mito izdaje na Kosovu, jer je predsjednik Srbije Boris Tadić trenutno za nas personifikacija duha Vuka Brankovića", kazao je Mitrović. Srpska demokratska stranka (SDS) zatražila je žurno sazivanje sjednice entitetskog parlamenta kako bi se očitovao o rezoluciji o Srebrenici, uz obrazloženje kako će ona svakako imati posljedice za Republiku Srpsku. Sam predsjednik vlade RS Milorad Dodik ranije je kritikovao moguće donošenje rezolucije o Srebrenici tvrdeći kako se time zanemaruju srpske žrtve u BiH. Vodeća bošnjačka stranka u BiH Stranka, demokratske akcije (SDA), izrazila je pak očekivanje kako će usvajanje rezolucije o Srebrenici u Srbiji ipak pomoći da se o tome počne razmišljati na drugi način i u RS.
"Skupština Srbije ovom je deklaracijom po prvi put priznala presudu Meðunarodnog suda pravde u Den Haagu za genocid u Srebrenici, ispričala se za počinjene zločine i još jednom se obvezala kako će procesuirati sve odgovorne za zločine i uhapsiti Ratka Mladića", stoji u saopštenju SDA. Predsjednica bošnjačke udruge "Žena – žrtava rata" Bakira Hasečić opisala je kao sramnu rezoluciju o Srebrenici jer ona ne spominje genocid koji je tamo počinjen, dok je Hatidža Mehmedić iz udruge "Majke Srebrenice" istakla kako od rezolucije neće biti nikakve koristi ne uhapse li uskoro Ratka Mladića. Ministar pravosuða Bosne i Hercegovine i visoki dužnosnik HDZ BiH Bariša Čolak kazao je kako bi deklaracija o Srebrenici trebala pridonijeti poboljšanju meðudržavnih odnosa kao i tome da se u Srbiji shvati što se zapravo zbilo u BiH, iako će za to trebati vrijeme. "Deklaracija o Srebrenici je pozitivna stvar", konstatirao je Čolak. Pozitivnom je rezoluciju o Srebrenici ocijenio i dopredsjednik HDZ 1990. Martin Raguž.

Izvor: 24sata.info