Put za Meku, vjecni odaziv Gospodaru!

ImageU dosadašnjim nagradnim natječajima Islamski Kulturni centar "Behar" iz
Grand Rapidsa u Michigan-u je želio istaknuti kakvo mjesto u životima
Bošnjaka zauzima Islam i Božiji Poslanik Muhammed alejhi selam. Teme
dosadašnjih netječaja su nas potsjećale na uzor Poslanika u praktičnom
životu muslimana i taj nas nijet smo zaokružili pričama o Moralu
Poslanika kao primjer i uputu za nas muslimane do sudnjega dana.

Osnovni motiv ovogodišnjeg natječaja su hadždž i umra, hodočašće – kao jedan od temelja Islama. Hodočašće na Kabu je put ka našem islamskom duhovnom centru, odakle je hiljade generacija crpilo duhovno osvješćenje i snagu, odazivajući se Gospodaru svih svjetova, Allahu dž.š.
Kad je po Božijoj naredbi, naš otac Ibrahima.s. sagradio Kabu u pustinji Mekke, Allah dž.š. mu je naredio da s obližnjeg brdašca pozove ljude da dodju i hodočaste taj najsvetiji Božiji hram. Čudio se tada naš otac Ibrahim takvoj naredbi i pitao hoće li iko čuti njegov usamljeni glas u pustinji, ali je postupio po naredbi Gospodara. I evo, i nakon toliko godina, milioni ljudi se još uvjek odazivaju Ibrahimovom pozivu i svake godine, u vrijeme svetog mjeseca Zul Hidzdzeta, hodočaste Mekku. I dok čine tavaf oko Kabe i obavljaju obrede Hadždža, svi ti vjernici, milioni njih, vec hiljadama godnina ponavljaju iste rijeći-telbije: “Lebbejke Allahumme lebbejk” – Odazivam Ti se Gospodaru, odzivam!
Prizori s Hadždža su svakako veličanstvena slika ljudske pokornosti Gospodaru svih svjetova i inspiracija velikog broja ljudi. Ovogodisnjim natjecajem htjeli bi smo pročitati o tome šta taj put za Mekku i odaziv Gospodaru može značiti za nas, danas dok živimo preokupirani malim i velikim stvarima svakodnevnice. Šta znači zaustiviti tu svakodnevnicu za par sedmica, makar jednom u životu, odazvati se Gospodaru i obići kiblu i najsvetiji Božiji hram.
Pišite nam šta za vas pretstavlja taj put, bilo da ste već hodočastili Kabu ili da tek planirate ostvariti tu svoju želju.
Jedan od zaključaka prošlogodišnjih natjecaja je da je potrebno potsjetiti sve, koji žele učestvovati, da je ovo prije svega literarni konkurs i da najjače utiske ostavljaju radovi koji se bave ličnim doživljajem i osjećanjima na zadatu temu. Zato molimo pišite nam o svojim ličnim literarnim doživljajima.
Učestvovanjem na natječaju autor daje pravo ICCGR za objavljivanje rada na web stranicama i medijama za informisanje o natječaju, kao i u knjizi sa zbirkom odabranih prispjelih radova, uključujuci dosadašnja tri i ovogodišnji natjecaj, koju planiramo inš’Allah uskoro objavljiti.

POBJEDNICI DOSADAŠNJIH NATJECAJA IMAJU PRAVO UČEŠÆA, ALI NJIHOVI RADOVI NE MOGU BITI U KONKURENCIJI ZA PRVE TRI NAGRADE.

Radove, veličine slova 12, s duplim proredom, pošaljite na e-mail: dzematbehar@gmail.com

Rok za pristizanje radova je 21. Maj, 2010.

1. Nagrada = Plaketa i $500 US
2. Nagrada = Plaketa i $250 US
3. Nagrada = Plaketa i $150 US

Svi radovi moraju imati propratno pismo s podacima autora, uključujući:

1. Ime i prezime:
2. Puna adresa:
3. Telefon:
4. Mobilni telefon:

Stručni žiri će dvije do tri sedmice, nakon završetka konkursa, svoju odluku objaviti putem naše web stranice: www.iccbehar.com
Izvor: Bosnjaci.net