Kirgizija: Opozicija preuzela vlast

ImageVoðe opozicije u Kirgistanu navode da su preuzele vlast,
preuzimanjem kontrole nad bezbednosnim snagama, državnom televizijom i
drugim vladinim ustanovama.

Nakon sukoba demonstranata i policije poginulo je najmanje 65 osoba, a više od 400 je povreðeno. Iako je predsednik pobegao iz glavnog grada, još uvek se ne zna da li se povukao sa funkcije.
Tokom noći u Biškeku se mogla čuti sporadična pucnjava, a mnoge kuće su opljačkane i zapaljene, uključujući i one koje pripadaju porodici aktuelnog predsednika.
Teško je proceniti koji delovi ove siromašne bivše sovjetske republike su zasigurno pod kontrolom opozicije, odnosno pod kontrolom nove "narodne vlade".
Privremena vlada će ostati na čelu 6 meseci i doneće novi ustav, izjavila je bivša ministarka spoljnih poslova Rosa Otunbajeva. Ona tvrdi da je na čelu prelazne vlade u Biškeku.
"I snage bezbednosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova su već pod upravom novih ljudi. Morali smo da preuzmu kontrolu ovde, jer je to pitanje bezbednosti,a to je prioritet", kaže ona.
"Na čelu privremene vlade je Centralni izvršni komitet. Odlučili smo da će Centralni izvršni odbor, koga je formirala narodna skupština, privremeno biti na čelu izvršne grane vlasti. Tako će biti sve do izbora, koji će se bez sumnje održati u najbližoj budućnosti", rekao je Omurbek Tekebajev, lider Ati-Meken opozicione partije.
Pretpostavlja se da je Predsednik Kurmanbek Bakijev, koji je na sličan način došao na vlast pre pet godina, pobegao u grad Oš na jugu zemlje, a svetske agencije javljaju da je vlada pristala da podnese ostavku.
Tokom prethodnog dana demonstranti su se sukobili s policijom koja je najpre upotrebila suzavac, a potom otvorila i vatru na okupljene. Protesti su izbili u tri grada zbog rasta cena, korupcije i hapšenja opozicije.
"Prvo, tražimo da se oslobode lideri opozicije koji su zatvoreni. U cilju očuvanja mira u republici i kako bi se izbeglo krvoproliće, zahtevamo da vlast optočne pregoore. Treće, apelujemo na sprovoðenje zakona. Apelujemo na organe zakona i policiju da stanu na stranu naroda", rekao je jedan od predstavnika opozicije na državnoj televiziji.
Opozicija je pozvala na zatvaranje američke vazduhoplovne baze Manas, koja se nalazi blizu prestonice Biškeka. Oni tvrde da bi to moglo da ugrozi Kirgistan ako SAD zaratuju sa Iranom.
Baza Manas je ključna tranzitna tačka za snabdevanje američkih trupa u obližnjem Avganistanu. U Vašingtonu je saopšteno da je baza nakratko preusmeravala letove, ali da redovno radi. Kretanje trupa u i iz Avganistana nije ugroženo.

Izvor: B92