Dvodnevno zasjedanje Sabora IZ u BiH

ImageSabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod predsjedanjem Edhema
Bičakčića predsjednika Sabora održao je u Sarajevu dvodnevno
zasjedanje,  tematsku sjednicu posvećenu pitanjima i statusu islamskih
zajednica u bošnjačkoj dijaspori i devetu redovnu sjednicu Sabora,
saopćeno je  iz Službe Rijaseta za odnose s javnošću.

Tematskoj sjednici Sabora održanoj 10. 04. 2010. godine, pored članova Sabora Islamske zajednice, reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i muftija bili su prisutni pozvani imami, predsjednici džemata i aktivisti isalmskih zajednica u bošnjačkoj dijaspori iz evropskih zemalja i Australije.
Referate o stanju bošnjačke dijaspore su podnijeli Mirsad Klajadžić rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. Nakon prezentiranih uvodnih izlaganja voðena je vrlo sadržajna i konstruktivna rasprava o brojnim aspektima i izazovima sa kojima se suočava rad i funkcioniranje islamskih zajednica i džemata u bošnjačkoj dijaspori.
Nakon cjelodnevne i veoma iscrpne rasprave Sabor je donio zaključak da se u skladu s ustavnim odredbama i posebnim normativnim aktima preciziraju i definiraju prava i obaveze Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prema džematima u bošnjačkoj dijaspori, te istodobno džemata u bošnjačkoj dijaspori prema Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.
Shodno ovom zaključku odreðen je period od godinu dana u kojem će se izvršiti kompletna revizija stanja džemata i imamskih dekreta u bošnjačkoj dijaspori, uspostaviti standardizacija džemata i precizirati način formiranja džemata i nivo organiziranja islamskih zajednica u bošnjačkoj dijaspori. Ured za bošnjačku dijasporu Rijaseta bit će nosilac ovih aktivnosti, a mješovita komisija Sabora i Rijaseta Islamske zajednice u ovom periodu zajedno s Uredom za bošnjačku dijasporu pripremit će neophodne normativne akte, prijedloge i plan realizacije zaključka Saboru i Rijasetu.
Na devetoj redovnoj sjednici, održanoj 11. 04. 2010. godine Sabor je usvojio Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Rijaseta za 2009. godinu i budžet Rijaseta za 2010. godinu. Takoðer je usvojen prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o imamima, usvojene su predložene izmjene i dopune Izbornih pravila i donešena je odluka o raspisivanju  izbora u Islamskoj zajednici.
Sabor Islamske zajednice je na prijedlog reisu-l-uleme potvrdio produženje mandata muftiji ljubljanskom Nedžadu ef. Grabusu.
Sabor Islamske zajednice je razmatrao i usvojio planove rada saborskih komisija.

Izvor: Rijaset.ba