Palestinska djeca u izraelskim zatvorima

ImagePrema informacijama jedne izraelske organizacije za ljudska prava,
koncem veljače ove godine u izraelskim zatvorima nalazilo se više od 300
palestinskih maloljetnika, a njihov se broj sve više povećava.

Stari grad Hebron na jugu zapadne obale Jordana – nakon što je izraelska vlada objavila da će grob Patrijarha kao i džamiju Ibrahimi, obje jednako važne kako za židove tako i za muslimane, primiti odnosno, upisati u izraelsku nacionalnu baštinu – u okupiranim, palestinskim područjima već danima traju žestoki prosvjedi.

Najmlaðem je tek sedam godina
Stotine demonstranata baca kamenje, zapaljene predmete, boce – izraelska vojska uzvraća granatama napunjenim suzavcem, gumenim streljivom, uhićenjima. Meðu uhićenima je i četvero djece obitelji Muhtaseb. Najmlaðem, Muhannadu je tek sedam godina i ovom je prilikom, kako sam kaže, po prvi puta uhićen. I na području istočnog Jeruzalema tih je dana došlo do velikih nemira. Hamas kao i ostale palestinske organizacije proglasile su „Dan bijesa" i pozvale na prosvjede protiv novih planova gradnje židovskih naselja u ovom dijelu grada.
U izbjegličkom logoru Shufat dolazi do sličnih scena kao u Hebronu. I ovdje je tijekom demonstracija uhićena nekolicina palestinskih maloljetnika – jedan od njih je i 15-godišnji Muhammad Kayali koji kaže da je "uhvaćen s leða dok je samo promatrao sukobe".

"Za izraelsku vojsku djeca su jednaka kao i odrasli"
Prema informacijama izraelske organizacije za ljudska prava „Defense for children international" – koja se bavi obranom prava djece – tijekom spomenutih prosvjeda uhićeno je više desetaka maloljetnika. Prema riječima člana ove organizacije, odvjetnika Khaleda Kuzmara, ovo nije prvi put, a broj uhićene palestinske djece u izraelskim zatvorima u stalnom je porastu.
Nakon ispitivanja, kaže, Kuzmar, mnogi moraju čak i pred vojni sud budući da prema izraelskom vojnom, kaznenom zakonu mladi od 16 ili 17 godine vrijede za punoljetne osobe. Po mišljenju ovog odvjetnika, to je jasna povreda Konvencije o dječjim pravima Ujedinjenih naroda, prema kojoj djeca postaju punoljetna tek kada napune 18-tu godinu života.
"Izraelska vojska oslanja se u odnosu prema palestinskoj djeci na vojne naredbe čiji je cilj prvenstveno kažnjavanje palestinskog naroda, naročito djece. Ove mjere stoje u suprotnosti s meðunarodnim pravilima – prije svega s konvencijama o dječjim pravima koje je potpisao i izglasao i sam Izrael." objašnjava Khaled Kuzmar.

Čak 41 zatvorenik mlaði od 16 godina
Konvencije, odnosno meðunarodno pravo djece, Izrael je prekršio i u slučaju 14-godišnjeg Moaida Muhsina. On s obitelji živi na području istočnog Jeruzalema, u izbjegličkom logoru Shufat. Policija ga je pokupila u tri sata u noći i odvela u zatvor gdje je proveo 46 dana. Od tada više ništa nije kako je bilo, priča Moaid i dodaje da " otkako su ga pustili iz zatvora nije vidio nikoga od svojih prijatelja, da je stalno u kući i da se smrtno dosaðuje iako bi želio izaći van i kao i ranije, s prijateljima igrati nogomet."
Moiad, Muhammed i Muhannad samo su neki od mnogobrojne djece, odnosno mladića mlaðih od 18 godina, koju je izraelska vojska uhitila i na kraće ili duže vrijeme zatvorila. Prema podacima izraelske organizacije za ljudska prava „B T selem", koncem veljače ove godine njihov je broj iznosio 338 – od kojih je njih 41 bio čak mlaði i od 16 godina.

Izvor: www.dw-world.de