Ejup Ganić danas ponovo pred sudijama

ImageNakon odluke britanskog suda da bivši član ratnog Predsjedništva BiH
Ejup Ganić bude pušten na slobodu uz kauciju od 200.000 funti koja je
ranije odreðena, a koju je obezbjedila Bosanka Sanela Jenkins, on će se
danas ponovo naći pred sudom na novom ročištu.

Pred sudom u Londonu će se raspravljati o tome da li će nekadašnji član ratnog predsjedništva BiH Ejup Ganić biti izručen Srbiji, čije ga pravosuðe sumnjiči za ratni zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja 1992. godine, ili BiH. Sud će utvrðivati proceduralne pretpostavke za početak ekstradicionog postupka u slučaju Ganića, a ročištu će prisustvovati i tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.Prije puštanja na slobodu, sudija koji vodi slučaj na suðenju je rekao da je prethodno ročište prekinuo kako bi Srbiji dao priliku da dostavi dokaze koji bi opravdali hapšenje Ganića.
Nakon što Tužilaštvo Srbije nije uspjelo dostaviti nikakve relevantne dokaze sud je odlučio da nema nikakvih razloga da kaucija bude odbijena i da Ganić bude još jedan dan u zatvoru. Ejup Ganić se planira pojaviti na ročištu koje je zakazano za 25. mart kada se bude odlučivalo o meritumu. Do tada će morati boraviti na londonskoj adresi.
Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, uhapšen je 1. marta u Londonu “na osnovu preliminarnog zahtjeva srbijanskih vlasti, te mu je odreðen pritvor do 29. marta ove godine.
Na ročištu za razmatranje validnosti zahtjeva Srbije za ekstradiciju, održanom pred Osnovnim sudom u Londonu 9. marta, Sud je od vlasti u Srbiji zatražio da dostave svu dokumentaciju u slučaju protiv Ganića, a prema Ugovoru o izručenju izmeðu Srbije i Velike Britanije, za to imaju 45 dana.
Molba sa obimnom sudskom dokumentacijom upućena je Velikoj Britaniji u srijedu, 10. marta, radi predaje Ganića Višem sudu u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji”, saopćeno je iz Ministarstva pravde Republike Srbije.

Izvor: Sarajevo-x.com