Samit o nuklearnoj bezbednosti

ImageVašington – U Vašingtonu je počeo dvodnevni samit o nuklearnoj
bezbednosti na kojem učestvuje 47 zemlja. Samit je otvorio američki predsednik Barak Obama, a ovaj skup
predstavlja način da se zajedničkim snagama reši problem nuklearnog
naoružanja i njegove zloupotrebe u svetu. 

Najveći samit koji Amerika organizuje u poslednjih 6 decenija treba da, kako se očekuje, podigne meðunarodnu svest o pretnji koju predstavlja nuklearni terorizam.
Obama očekuje da će dobiti podršku da ostvari cilj, a to je da se u naredne četiri godine svi nuklearni materijali u svetu osiguraju od kraðe ili diverzije.
Samitu prisustvuje generalni sekretar UN Ban Ki-Mun, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i generalni direktor Meðunarodne agencije za atomsku energiiju Jukija Amano.

Ukarina bez nuklearnog goriva do 2012.

Neposredno pred početak, Obama je održao niz bilateralnih sastanaka, a jedan od najznačajnih je onaj sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem.
Naime, Ukrajina je obećala će da se do 2012.godine osloboditi nuklearnog goriva koje je nasledila posle raspada Sovjetskog Saveza.

Dogovor sa Kinom

Sa predsednikom Kine Obama je postigao dogovor da njihove diplomate zajednički rade na listi potencijalnih sankcija Iranu, kako bi se Teheranu dalo na znanje kolika je cena prkošenja meðunarodnoj zajednici, potvrdiila je Bela kuća.

„Samit predstavlja poniženje za čovečanstvo“

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad ocenio je ranije da samit predstavlja "poniženje za čovečanstvo". Iranski predsednik nije štedeo ni kritike upućene političarima "koji tvrde da predstavljaju meðunarodnu zajednicu".
"Ti ludaci ponašaju se kao glupavi, retardirani ljudi, koji vitlaju mačevima kad god se suoče s nevoljama, ne shvatajući da je vreme za tako nešto prošlo", rekao je Ahmadinežad.
Iranske vlasti saopštile su da će se žaliti Ujedinjenim nacijama zbog, kako tvrde, implicitnih pretnji Obame da će tu zemlju napasti nuklearnim oružjem.

Iran neće da moli

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je izjavio da neće moliti one koji se protive nuklearnom programu njegove zemlje da bi se izbegle sankcije.
"Mi ne pozdravljamo ideju pretnji ili sankcija i one koji nam prete sankcijama nikada nećemo preklinjati da bi sprečili te sankcije", rekao je Ahmadinedžad, javila je iranska novinska agencija IRNA. Iran će pokušati da "iskoristi sankcije, a ne da promeni svoj stav kako bi ih izbegao", naveo je Ahmadinedžad.

Izvor: B92