SAD lobira za sankcije Iranu

ImageKina je pristala da saraðuje sa SAD o mogućem uvoðenju sankcija
protiv Irana, saopšteno je iz Bele kuće. Predsjednici Kine i SAD, Hu
Ðintao i Barak Obama (Barack), sastali su se jučer u Vašingtonu, na
marginama meðunarodne konferencije o nuklearnom naoružanju.
Savjetnik Bele kuće za nacionalnu bezbjednost Džef Bejder (Jeff Bader)
posle sastanka dvojice predsjednika izjavio je da je Iran bio glavna
tema razgovora koji je trajao 90 minuta.

– Spremni su da rade s nama – rekao je Bejder, ocjenjujući tu spremnost kao “još jedan znak meðunarodnog jedinstva o tom problemu”.Na insistiranje da kaže da li se Kina obavezala na nešto konkretno u pogledu uvoðenja sankcija Iranu, Bejder nije odgovorio direktno.
– Biće, počeli smo da radimo i radit ćemo na tome narednih dana i nedjelja – rekao je Bejder.
Ohrabrujuće procjene, smatra AP, odražavaju nedavno otopljavanje američko-kineskih diplomatskih odnosa, ali ovaj sastanak ipak nije donio napredak. Portparol kineske delegacije Ma Džaosju u izjavi datoj posle sastanka dvojice predsjednika nije pominjao sankcije Iranu. Ma je rekao da se Kina nada da će sve strane pojačati diplomatske napore i tražiti načine za rešenje iranskog nuklearnog pitanja putem pregovora.
– Kina i SAD imaju zajednički cilj o iranskom nuklearnom pitanju – kaže se u kineskom saopštenju.
SAD tvrde da je četvrta runda sankcija prema Iranu neophodna kako bi se ta zemlja ubjedila da odustane od razvoja nuklearnog naoružanja. Kina se u prošlosti opirala oštrim sankcijama i zabrinuta je za moguću štetu koju bi to pričinilo trgovini sa Iranom, možda će se, smatra AP, zaista pridružiti SAD. SAD već imaju snažnu podršku Velike Britanije, Francuske i Njemačke, a Rusija je takoðer pokazala spremnost da se pridruži naporima za uvoðenje sankcija Iranu. Samit u Vašingtonu završava se danas zajedničkim saopštenjem o načinu kako spriječiti prijenos nuklearnih materijala i tehnologije i kako ih zaštititi.

Izvor: Glas-Javnosti.rs