Javna televizija u SAD-u prikazala dokumentarac o srebreničkom genocidu

ImageNa američkoj javnoj televiziji MPT u noći na četvrtak prikazan je
dvosatni dokumentarni film o fenomenu genocida "Gore od rata", autora
Daniela Jonaha Goldhagena, u kojem se srpski genocid nad Bošnjacima u
Srebrenici analizira u poreðenju s Holokaustom, te s genocidima nad
Armencima u Turskoj, Tutsijima u Ruandi i Majama u Gvatemali. 

Film "Gore od rata" temelji se na istoimenoj knjizi Daniela Jonaha Goldhagena, koji tri decenije proučava genocid.
To je prvi dokumentarac koji je usredotočen na opći fenomen genocida, i nudi dubinski uvid u njegove dimenzije, obrasce i uzroke, te njegovu tragičnu ulogu u politici i društvu.
Film se bavi i pitanjem kako zaustaviti genocid, te ističe primjer Kenije u kojoj je odlučni angažman meðunarodnih i afričkih čelnika spriječio da se postizborno meðuplemensko nasilje 2008., pretvori u genocid.
Ruanda, te Bosna i Hercegovina, u filmu se ističu kao primjeri kako nespremnost meðunarodne zajednice da intervenira, može rezultirati sa stotinama hiljada mrtvih. Za poreðenje se navodi kako je nakon kratkog NATO bombardovanja 1995., srbijanski čelnik Slobodan Milošević odmah pristao na mirovne pregovore o BiH.
Goldhagen u filmu posvećuje veliki prostor genocidu u Srebrenici, ali on ističe da su Srbi tri godine prije toga genocidnim metodama uklanjali Bošnjake i drugo nesrpsko stanovništvo s područja koje su željeli za sebe, organizirajući koncentracijske logore, te izvodeći masovna pogubljenja i sistematska silovanja.
Dokumentarac završava s dramatičnim video zapisom na kojem srpska jedinica Škorpioni strijelja desetak zarobljenih mladića iz Srebrenice u ljeto 1995.
Goldhagen u filmu razgovara sa svjedocima i počiniteljima genocida u devet zemalja svijeta, donoseći gledateljima produbljeni uvid i analizu u fenomen genocida, te načine za njegovo spriječavanje u budućnosti, prenosi Hina.

Izvor: Bosnjaci.net, Fena