Bajram Fest u Minhenu

Image„Bajram fest“ u Minhenu
Minhen, 22-24.05.2010. – Tradicionalni „Bajram Fest“, kojeg organiziraju
turska udruženja iz Minhena, privukao je ove godine paznju vise od
30.000 ljudi. No ono što je specificno jeste i to sto su i Bosnjaci
Minhena uzeli ucesce na ovogodišnjem festu. Ispred Bošnjaka učešće su
uzeli džemati Fedžr, Tevhid, Ikre, Sabur.

Već drugog dana festa predstavnici islamske zajednice dzemata Fedžr su uzeli učešće na glavnoj bini.
Prisutnima se ispred džemata Fedžr na turskom jeziku se obratio Aljo M. koji je upoznao prisutne o historijatu Sandžaka i Bosne, te povezanosti i neraskidivosti ta dva regiona. Zatim su nastupili članovi hora Fedžr koji su u svom repertoaru izveli nekoliko ilahija na turskom jeziku i tako izmamili gromke aplauze prisutnih. 

{gallery}dzemat-fedzr{/gallery}

Takoðer, prisutnima se obratio imam džemata Fedžr u Minhenu Izet ef. Bibic, koji je istakao vaznost i neraskidivost veze izmedju Bosnjaka i Turaka .
”Veza izmeðu Bošnjaka i Turaka je neraskidiva to je pokazala prošlost, to pokazuje sadašnjost, a inšaAllah pokazat će i budućnost….”. Izet ef. je u svom govoru spomenuo bitku na Čanakalama kao oličije i simbol meðubratske ljubavi izmeðu Bošnjaka i Turaka.
Ono sto se dalo primjetiti jeste, da je štand džemata Fedžr bio jedan od najposjećenijih štandova na festu.
Neumorni aktivisti džemata Fedžr su prisutne pored ostalog upoznavali i sa nastupajućim projektom obilježavanja petnaestogodišnjice genocida u Srebrenici, koji ce se održati na centralnom trgu u Minhenu (ispred zgrade opštine) 11. jula.
Osim toga, posjetioci ovog festa imali su priliku da probaju kulinarske sposobnosti naših sestara koje su one tokom četiri dana spremale za prisutne.
Štand džemata Fedžr je pored mnogih zvaničnika iz javnog i kulturnog života obišao i generalni konzul Kazahstana. Konzul se tom prilikom uz našu kahvu zajedno sa domaćinom Izet ef. Bibićem više upoznao o stanju muslimana u Bosni i Sandžaku.
S.B