Hag: Počinjen genocid u Srebrenici

ImageHaški tribunal je u obrazloženju presude Vujadinu Popoviću i drugima
zbog zločina u istočnoj Bosni i Hercegovini, potvrdio da je u Srebrenici
počinjen genocid.

Pretresno veće Tribunala je zaključilo da postoje "nesumnjivi dokazi" da je u Srebrenici počinjen genocid.
Presuda treba da bude izrečena Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragu Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Radivoju Miletiću, Milanu Gveru i Vinku Pandureviću.
Optuženi su šestorica oficira i jedan pripadnik specijalne policije Vojske Republike Srpske.Od sedmorice optuženih, petorica se terete za genocid, udruživanje radi vršenja genocida i istrebljivanje.
Za ove zločine su optuženi Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, koji je zapovedao jedinicom specijalnom policije, i Vinko Pandurević.
Oni se terete za učešće u zločinačkom poduhvatu koji je navodno imao za cilj ubistvo 7.000 vojno sposobnih muškaraca bosanskih muslimana iz Srebrenice.
Radivoje Miletić i Milan Gvero se terete za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, izmeðu ostalog, ubistvo, progone, prisilno premeštanje i deportaciju.
Sva sedmorica se terete i za navodno učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno premeštanje muslimanskog stanovništva Srebrenice i Žepe.
Prema navodima optužnice, učesnici u oba ova udružena zločinačka poduhvata bili su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Radislav Krstić i Zdravko Tolimir.
Ovo suðenje je najveće do sada voðeno pred Meðunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.
Pretres na suðenju počeo je 14. jula 2006, a iznošenje završnih reči je okončano 15. septembra 2009. godine.

Izvor: Tanjug