SAD nude pomoć Palestincima

ImageSjedinjene Američke Države ponudile su pomoć Palestincima u vrednosti od
400 miliona dolara.
Predsednik Barak Obama je posle sastanka sa palestinskim predsednikom
Mahmudom Abasom u Vašingtonu rekao da je situacija u pojasu Gaze
"neodrživa". 

On je pozvao obe strane da zajednički rade na rešenju konflikta na Bliskom istoku. Izraelska strana mora da zaustavi izgradnju naselja, a Palestinci da spreče svaku akciju koja može da podstakne sukob, kazao je Obama posle sastanka sa palestinskim liderom održanim u Beloj kući.
Obama je dodao da Izrael treba da preispita blokadu Gaze, naglasivši da je, ipak, najbolja garancija – nezavisna palestinska država.
“Ne samo da je status kvo u Gazi neodrživ već i na Bliskom Istoku. Vreme je da se ide napred ka pronalsaku rešenja. Treba razmišljati o potrebama izraelskih graðana ali i o potrebama Palestinaca koji očajnički žele domovinu”, rekao je Barak Obama.
Obama je apelovao na Izrael i Palestince da narednih meseci učine ustupke i da se vrate mirovnim pregovorima, kako bi stvorili klimu koja će omogućiti napredak. Palestinski lider je pozvao Izraelce da ukinu blokadu u pojasu Gaze.
“Vidimo potrebu da se ukine izraelska opsada palestinskog naroda, treba otvoriti sve prelaze kako bi graðevinski materijal i ostale nepohodne potrepštine bile dostavljene Palestincima”, apelovao je predsednik Mahmud Abas.
Sasatanak dvojice lidera zakazan je pre prošlonedeljnog upada izraelskih komandosa kada je ubijeno devet turskih državljana, koji su napali konvoj humanitarne pomoći za porobljeni muslimanski narod Palestine.

Izvor: B92