Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju o pooštravanju sankcija Iranu

ImageVijeće sigurnosti UN-a  usvojilo je rezoluciju 9. juna 2010. godine o pooštravanju sankcija
Iranu. Rezolucija je usvojena sa 15 glasova, dok su Turska i Brazil
glasali protiv, a Liban je bio uzdržan.

Prema ovom paketu, 40 iranskih kompanija, od kojih je 15 povezano sa iranskom revolucionarnom gardom i predsjednik nuklearnog centra u Isfahanu Cevad Rahiki su uzeti na crnu listu.
Ovom odlukom se nalaže još više pooštravanje vojnog embarga, koji se već sprovodi prema Iranu, a biće sankcionisane i iranske banke koje su povezane sa nuklearnim programom.
Brodovi koji plove u Iran i za koje se sumnja da prevoze sumnjive pošiljke biće kontrolirani u meðunarodnim vodama.
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad je izjavio da odluka o pooštravanju sankcija za njih ne predstavlja nikakvu vrijednost.
Ali Asgar Sultanije, predstavnik iranske organizacije za atomsku energiju nije komentarisao odluku, ali je izjavio da će se nastaviti sa obogaćivanjem uranijuma.
Kina je uputila apel da se ispoštuje odluka o sankcijama, koja ima za cilj dovoðenje Irana za pregovarački stol.
Francuska i Njemačka su izjavile da su vrata dijaloga još uvijek otvorena za Iran, dok je Rusija izjavila da su sankcije bile neophodne.

Reakcije Turske nakon odluke Savjeta sigurnosti UN-a

Turska, koja se izjasnila protiv pooštravanja sankcija prema Iranu, smatra da će odluka o pooštravanju sankcija prema Iranu naškoditi svim diplomatskim naporima.
I dok Turska uporno izjavljuje da Teheran stoji iza sporazuma koga je potpisao, isto tako smatra da je prednost potrebno ustupiti diplomatiji.
Stalni predstavnik Turske u UN ambasador Ertugrul Apakan, koji je odluku analizirao pred kamerama TRT-a, kazao je da je Turska glasala protiv zbog toga što je prednost htjela ustupiti diplomatiji.
Apakan je kazao da ovaj stav Turske pokazuje da se ona nalazi iza potpisanog sporazuma u Teheranu.
I ministarstvo vanjskih poslova je izjavom analiziralo ovu odluku.
U izjavi se navode strijepnje da će nove sankcije ugroziti diplomatske napore, te da jedini izlaz iz ove situacije predstavlja iskorišćavanje svih prilika do kraja.
U izjavi su upućeni signali da će se turska aktivna politika nastaviti, te da je Turska spremna da uradi sve što je potrebno i u narednom periodu.

Izvor: Trtbosnian.com