Dok Srbija hapsi Bošnjake, Tihić se prijatelji sa Tadićem

ImageBiH – Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija i BiH
zajednički u svijet šalju poruku da je Zapadni Balkan prostor pomirenja i
stalnog mira, koji želi da bude integrisan u EU.

Tadić je, poslije razgovora sa predsjednikom Stranke demokratske akcije i predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejmanom Tihićem, poručio da nijedan političar nema pravo da vodi računa samo o interesima svoje zemlje i naroda zanemarujući interese ostalih država i naroda u regionu.
“Ubijeðen sam da u EU možemo ponovo biti zajedno i razvijati prijateljske veze, ali do tada treba činiti korake u pravcu pomirenja”, rekao je Tadić, istakavši da Srbija, sa svoje strane, nastoji da završi saradnju sa Haškim tribunalom i tako stvori pretpostavke za pomirenje.
Tihić je poslije razgovora istakao da bi Srbija i BiH trebalo da razvijaju “specijalne” odnose, što, prema njegovim riječima, ne bi umanjilo značaj specijalnih paralelnih veza koje Srbija ima sa Republikom Srpskom.
“Treba da činimo ono što je dobro za sve. SDA i ja promovišemo politiku dogovora i kompromisa, kako u BiH tako i u regionu. I ova posjeta treba da bude podsticaj za još bolje odnose, jer interes BiH su dobri odnosi sa susjedima”, rekao je Tihić.

Izvor: DnevniAvaz.ba