Sloboda anarhistima koji su palili abmbasade

ImageViši sud u Beogradu oslobodio je danas grupu od šestoro anarhista
optužbe da su bacanjem "molotovljevog" koktela na ambasadu Grčke
izazvali opštu opasnost, jer optužba nije dokazana.

Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa i Nikola Mitrović po izlasku iz pritvora

"Osnov za oslobaðajuću presudu je zakonski, a ne politički niti Hamurabijev. Nije dokazano da su optuženi izvršili krivično delo koje ima se stavlja na teret", rekao je sudija Dragomir Gerasimović.
Sudija je naveo da "nije dokazano da u radnjama optuženih ima krivičnog dela za koje su optuženi".
Beogradski anarhisti Ratibor Trivunac (28), Tadej Kurepa (25), Ivan Vulović (25), Sanja Dojkić (20), Ivan Savić (26) i Nikola Mitrović (30) bili su optuženi za meðunarodni terorizam, ali je Više tužilaštvo prekvalifikovalo optužnicu kojom im se na teret stavlja izazivanje opšte opasnosti.
Na zgradi ambasade pričinjena je šteta od 18 evra.
Oni su okrivljeni da su ispisivanja grafita i bacanja "molotovljevih" koktela na zgradu Ambasade Grčke u noći izmeðu 24. i 25. avgusta prošle godine izazvali opštu opasnost. Zbog toga su šest meseci proveli u pritvoru.
Pritvor im je ukinut na početku suðenja, 17. februara, a svi optuženi su negirali da su teroristi i naveli da nisu imali nameru da naude Grčkoj, niti ambasadi te zemlje u Srbiji.
Optuženi Vulović rekao je da je njihova akcija imala humanitarni karakter i da je trebalo da predstavlja solidarnost sa grčkim studentom Todorosom Iliopulosom, koji je u zatvoru u Grčkoj štrajkovao glaðu.
Trivunac i Kurep a rekli su novinarima po izricanju presude da će tužiti državu zbog šest meseci koje je grupa provela u pritvoru bez ikakvog osnova, što je i dokazano presudom.
"Moraće da nam isplate odštetu za šest meseci pakla. Pokrenućemo masovne sudske procese protiv svih koji su nas držali u zatvoru, svih članova sudskih veća koja su to kvalifikovala kao meðunarodni terorizam, iako je bilo jasno da o tome nema reči, pa do istražnog sudije koji je kvalifikovao delo", rekao je Trivunac.
Trivunac je najavio i da će objaviti sve dokumente sa suðenja, meðu kojima i službenu belešku iz koje se, kako je rekao, vidi da je tadašnji republički tužilac Slobodan Radovanović insistirao da se delo koje je policija kvalifikovala kao izazivanje opšte opasnosti prekvalifikuje u meðunarodni terorizam.
Kurepa je ocenio da je proces protiv anarhista prvi u nizu socijalnih političkih procesa i da će se vlast, uz pogoršanje ekonomske i socijalne situacije u Srbiji, služiti sve brutalnijim metodima i pokušavati da mnogo brutalnije zatre svaki glas koji se suprotstavlja.
"Sud je potvrdio ono što smo znali, a to je da nas je država kidnapovala iz političkih razloga i držala nas zatvorene šest meseci, nas šestoro je ukupno bilo zatvoreno više od 1.000 dana", rekao je Kurepa.
"Nisu, meðutim, uspeli da nam razbiju organizaciju i postigli su autogol, jer nam se javlja orgoman broj ljudi, a očekujemo da nam se priključi još više ljudi koji žive u bedi i koji će shvatiti da je potrebno da se organizujemo kako bi promenili ovaj šugavi svet u kojem živimo", rekao je Trivunac.

Izvor: SandzakPress.net