Salkić: Da nije bilo Silajdzića još bih bio u beogradskom zatvoru

ImageMirsad Salkić, pripadnik Oružanih snaga BiH, koji je uhapšen 12. juna
pri ulasku u Srbiju, odnosno na granici izmeðu Republike Hrvatske i
Republike Srbije, večeras je stigao u Sarajevo i prespavati će u hotelu
Europa. Vidno uzbuðen i iscrpljen stigao je u pratnji ambasadora BiH u
Srbiji Boriše Arnauta.

U zatvoru su mu davali lijekove, ali mu nisu rekli koju dozu treba uzeti, pa je Salkić popio više  lijekova nego što je trebao. Čim je došao u zatvor odmah su mu dali riješenje zašto je optužen i vidio je da je postupak protiv njega pokrenut 1992. godine.
– U zatvoru mi je bilo grozno i siguran sam ni u Sibiru za vrijeme Staljina nije bilo ovako kao što je bilo meni. Imao sam pravo samo na jedan telefonski poziv u policijskoj stanici u Bačkoj Palanci. Zatim, su me smjestili u samicu i uslovi su bili katastrofalni. Nisam jeo od subote do danas. U samici sam spavao pored wc šolje i nisam mogao da jedem iako su mi davali hranu. Bio sam u šetnji samo po 15 minuta u toku dana. Sada sam fizički dobro ambasador me je pri povratku častio ručkom.
Zvao sam prijatelje s kojima sam se trebao naći u Novom Sadu jer sam krenuo na proslavu godišnjice mature. Uručili su mi oslobaðajuću presudu i rekli da sam slobodan. Znači prekinuta je istraga i potjera za mnom. 
Obzirom da je SDA ranije saopćila da je djelovala konkretno i da je zahvaljujući tome na slobodi –  Na naše pitanje ko je zaslužan što je na slobodi, odnosno da li jeSulejman Tihić bilo šta pokušao kada je bio kod predsjednika Srbije Borisa Tadića,Mirsad Salkić je kazao: 
– Da nije bilo intervencije Harisa Silajdžića i naše diplomacije u Beogradu ja sigurno još ne bi izašao iz zatvora!  Da nije bilo njih ne bi bio na slobodi.

Šta mogu očekivati ostali branioci BiH?

– Ovo su neviðene gluposti. Nije mi jasno da neko nakon dvadeset godina može da progoni ljude za neku JNA, neku SFRJ. Nemam pojma o čemu pričaju. Ljudi koji nisu dobili legalan otpust iz JNA bolje im je da ne prelaze granicu Srbije. Ni moje praunuče više nikada neće otići u Srbiju. U kontakt sa porodicom stupio sam tek u utorak. Nisam produžio za Bihać već sam došao u Sarajevo da sačekam brata da doðe po mene, drhtavim glasom govorio je Salkić. 
Ambasador Boriša Arnaut kazao je da je primjer tretmana Salkića u srbijanskom zatvoru način kako se ponašaju prema bh. državljanima. 
 – Ambasada se uključila odmah u ovaj slučaj u ponedjeljak kada je Salkić već dva dana bio u zatvoru. Kolege iz konzularnog odmah su otišle u posjetu i razgovarali su, a onda smo svakodnevno bili u kontaktu. Nismo ništa mogli učiniti za bolje zatvorske uvjete, pošto je već bio smješten u samicu. Kasniije su nas nazvali njegovi prijatelji, a potom i sudija s kojim sam razgovarao. Odmah smo došli do saznanja da je optužnica labava, ali bilo je špekulacija da se u slučaju Salkića radi o ratnom zločinu, meðutim o tome nije bilo ni govora u spisu. Zaista ne znam ko je puštao te glasine. 

Da li graðani BiH trebaju strahovati ako putuju u Srbiju?

– Salkićev slučaj je eklatantan primjer da je tada bio u Hrvatskoj vojno lice i da se razdužio, a optužen je za nešto da je uradio što nije ni mogao niti je bio tu u to vrijeme i na tom mjestu zašta ga je teretila optužnica.
Očito je da ima još potjernica od Vojnog suda Srbije. Ne znam koliko i da li će ih još biti. Nismo dobili odgovor na našu protestnu notu tek smo danas dobili obavijest da je Salkić uhapšen u subotu, zaključio je ambasador Arnaut.

R. Dautefendić
Izvor: Vijesti.ba