Čiji je Amir-agin han?

Image
Novi Pazar – Poslije Drugog svjetskog rata kulturno-historijski spomenik
u Novom Pazaru, Amir-agin han, predat je na korišćenje Ugostiteljskom
preduzeću „Lipa“ koje je prošle godine na aukciji kupila Hasnija
Šemsović iz Novog Pazara.

Amir-agin han je sagraðen u 18. vijeku kao konačište trgovaca koji su, u dugim karavanima, stalno putovali na relaciji Carigrad-Dubrovnik. Kao kulturno-historijski spomenik pod zaštitom je države.
U blizini Amir-aginog hana nalazi se, trenutno u ruševinama, i čuveni Isa-begov hamam u kome su se trgovci relaksirali poslje višenedjeljnog napornog putovanja.
Gradska skupština u Novom Pazaru poništila je prošle godine odluku o ustupanju Hana „Lipi“ pa je ovaj han vraćen u vlasništvo grada. Kupac „Lipe“ smatra, meðutim, da je Han njeno vlasništvo, a pravo na ovaj objekat polaže i porodica Adema Murtezića koja devet mjeseci „spava“ u ovom objektu i, kako ističe, „brani ga“ od tajkuna i nezakonite privatizacije.
Ovih dana aktivisti nevladine organizacije „Urban-in“ u Novom Pazaru po gradu lijepe plakate i graðanima dijele propagandni materijal kojim ih upozoravaju da bi prodaja Amir-aginog hana i drugih kulturno-historijskih spomenika bila pogubna za sve žitelje ovog kraja, pišu Novosti.
“Amir-agin han svjedoči o historiji Bošnjaka na ovim prostorima, ako dozvolimo da ovaj i drugi slični spomenici budu prodati, brišemo sopstvena sjećanja, tradiciju, kulturu i historiju,
naša kulturna baština nema cijenu” – ističe se u saopštenju NVO „Urban-in“ kojim se od nadležnih državnih organa traži da Amir-agin han ne ide u privatne ruke i da ostane kulturno dobro svih graðana Novog Pazara.
Ko je od tri potencijalna vlasnika pravi, trebalo bi da presjeku nadležni pravosudni organi, spor se još vodi, a kada će stići i konačna presuda niko u ovom trenutku ne može ni da nasluti.

Izvor: Sandzak-x.com