Samo Turska može biti posrednik sa islamskim svijetom

Image Turska treba da ostvari svoj potencijal kao jedini posrednik u
islamskom svijetu koji bi mogao da donese mir Bliskom istoku, smatra
američki politički analitičar Džordž Fridman. "Turska ima vodeću ulogu
zbog svoje snage i moći koja se ogleda `pod uglom od 360 stepeni` –
Balkan, Kavkaz, centralna Azija, Iran i arapski svijet. Samo Turska može
ujediniti SAD i Iran", rekao je Fridman, šef vodeće globalne
obavještajne firme STRATFOR u intervjuu za turski list "Hurijet".

Prema njegovim riječima, turska privreda ubrzano raste, Evropa slabi, a SAD se povlače iz Iraka – tako da moć Turske postaje nezavisna od bilo koje politike. "Bez obzira koja stranka je na vlasti, ona će morati da se pozabavi tim rastom moći i uticaja", smatra Fridman.
Ta rastuća snaga jeste ono što je u Tursku privuklo STRATFOR – kompaniju koju je Fridman osnovao 1996. godine.
STRATFOR prikuplja i distribuiše globalne obavještajne podatke o aktuelnim dogaðajima i pažljivo prati širi region, od Balkana do Egipta, kaže Fridman i ocjenjuje da će se tu "stvarati istorija za narednih pola vijeka".
Nedavni dogaðaji na Bliskom istoku ponovo su stavili Tursku u centar zbivanja. Oštra kritika koju je turski premijer Redžep Tajip Erdogan uputio Izraelu nakon napada na humanitarni brod za Gazu, na kome su bili turski državljani i glasanje Turske protiv sankcija UN Iranu, izazvali su meðunarodnu debatu u vezi sa zaokretom turske spoljne politike, a neki kažu da vladajuća partija Pravde i razvoja /AKP/ pokušava da pomjeri svoje osovine sa Zapada na Istok.
Prema mišljenju Fridmanovom, politika Turske nije se promijenila, ali promijenili su se moć i uticaj Turske u odnosu na ostatak regiona.
Naglašavajući problem konflikta sa islamskim svijetom, Fridman upozorava da bez rješenja tih problema nema nade za mir na Bliskom istoku.
"Konflikt nije izmeðu islamskog svijeta i Zapada. Konflikt je unutar islamskog svijeta. Hamas protiv Fataha, Egipat protiv Hamasa, dok Jordanci ne vjeruju Fatahu. Turska se ne gura u ovaj svijet, nju guraju u ovaj svijet, a čim je ona u svijetu – pojavljuju se konflikti i tenzije", kaže Fridman.
Ono što njega interesuje u vezi sa islamskim svijetom jeste način na koji se ljudi koncentrišu na odnose sa Izraelom, a ne na istinske sukobe u islamskom svijetu koji daju moć Izraelu.
"Islamski svijet to ne želi da čuje, ali ne možete ratovati niti imati mir sa Izraelom dok god ste u ratu sa samim sobom. Kako može biti mir na Bliskom istoku izmeðu Arapa i Izraelaca kada nema mira izmeðu Arapa? Mislim da Turska ima svoju ulogu da igra u ovome, ali ona mora da odluči koje će rizike preduzeti", rekao je Fridman.
Fridman je naglasio ulogu Turske kao lidera u regionu i uticaj te zemlje na američke napore na postizanju mira na Bliskom istoku, koji zavisi od mira izmeðu Hamasa i Fataha, a koje samo Turska može da pomiri.
"Američki predsjednik Barak Obama volio bi da bude mir na Bliskom istoku, ali on prvo mora da isposluje mir meðu Arapima. To nije moguće, ali Turska kao muslimanska zemlja ima kredibiliteta da to učini", rekao je Fridman za "Hurijet".
Fridman priznaje da tursko-izraelski odnosi neće biti tako jaki kao što su bili prije napada na humanitarni brod. "Mislim da to nema veze samo sa napadom, to ima veze sa činjenicom da je odnos sa Izarelom sada postao slabiji zbog rasta moći Turske. Da nije bilo brodova, ne bi bilo napada. Stvar je dvosmjerna, daleko važnija stvar je budućnost Gaze, a zatim slijedi šta se dogodilo u tom napadu", kaže Fridman.
Islamski svijet mora da shvati da Egipat takoðe igra ulogu u blokadi Gaze, kaže Fridman i dodaje da dokazi u vezi sa napadom otvaraju vrata nekim ozbiljnim pregovorima o Gazi.
Govoreći o sporazumu Irana, Turske i Brazila o zamjeni iranskog nuklearnog goriva na turskoj teritoriji za uran obogaćen 20 odsto i glasanje Turske protiv sankcija UN Iranu, Fridman je rekao da SAD nisu odbacile prijedlog Turske, već da jednostavno nisu dovoljan entuzijast u vezi s tim.
"Mislim da turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu to razumije. Zadnjih 30 godina postoji antagonizam izmeðu SAD i Irana", rekao je on.
"Turskoj će trebati dosta vremena da sjedini ove dvije zemlje, ali to samo Turci mogu da učine, jer Turska uživa povjerenje obje zemlje ili dovoljno pouzdanja koje će biti ozbiljno shvaćeno. Ali Turska ne treba da očekuje da će Amerikanci reći ‘DA’ na prvu ponudu. Da je to tako jednostavno, ne bi nam se dešavalo sve ovo posljednjih 30 godina", kaže Fridman.
Uprkos rastućoj sili Turske i njenoj vodećoj ulozi, "jedini neuspjeh ove zemlje je nesposobnost da stvori nacionalni konsenzus koji inkorporira i poštuje i islamističke i sekularne frakcije".
"Mislim da moć države treba da bude atraktivna za obje frakcije. Mislim da je to važno za SAD, jer SAD vide Tursku kao snažnog partnera u regionu", rekao je Fridman.

Izvor: Bosnjaci.net