Premijer Erdogan se u Torontu sastao sa Obamom

ImagePremijer R.T.Erdogan, koji se nakon samita G-20 sastao sa novinarima,
analizirao je sastanak grupe G-20 i pregovore koje je održao sa
predsjednikom Obamom.

Uz konstataciju da su pregovori sa Obamom protekli u dobroj atmosferi, premijer Erdogan je kazao da su obje strane ovoga puta otvoreno iskazale svoja očekivanja.
Uz napomenu da su glavne tačke pregovora bili teroristički napadi koji su posljednjih dana u velikoj mjeri uvećani,  upućeni su i signali da će se povodom ove teme preći na drugu etapu.
Premijer je kazao da se razmjena informacija izmeðu dvije zemlje nastavlja, te da povodom ove teme ne postoji nikakav problem, i dodao da trojni mehanizam treba imati mnogo funkcionalniju ulogu od razmjene informacija.
Slijedeća tema pregovora bio je napad na humanitarne brodove koji su prenosili pomoć pojasu Gaze.
„Pošto se ovaj dogaðaj dogodio u meðunarodnim vodama, svi su svjesni da je prekršeno meðunarodno pravo“, kazao je premijer Erdogan, i uz konstataciju da se na brodovima nalazila samo humanitarna pomoć, kazao je slijedeće:
„Da je Izrael pronašao oružje, svijet bi se na noge digao“, i dodao:
„Želimo da nam Izrael uputi izvinjenje. Kao drugo, brod je plovio pod našom zastavom, i na njega je učinjen napad. Osim toga, zahtjevamo da se ukine blokada sa pojasa Gaze, jer u protivnom, nema svijetle budućnosti“.
Slijedeća tema pregovora izmeðu Erdogana i Obame bila je i iranski nuklearni program, na šta je Erdogan kazao da će pregovori biti nastavljeni.

Izvor: Trtbosnian.com