Ministar Čiplić namjerno pravi grešeke

ImageBeograd — Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić priznao
da je bilo prekrajanja poslovnika za izbor Bošnjačkog nacionalnog
saveta, piše "Blic".

On je ujedno i obećao da će ispraviti „diskriminatorsku odredbu“, na koju je ukazala poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.
Meðutim, dok u “normalnim” državama zbog ovakve greške ministri bespogovorno podnose ostavke, u Vladi Srbije ne pominju takvu mogućnost, a u DS-u kažu da će analizirati da li je ministar Čiplić ovu grešku napravio slučajno ili namerno.
Petrušićeva je ranije navela da je neopravdano napravljena razlika u pogledu uslova za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka u odnosu na nacionalne savete drugih nacionalnih manjina.
Do povrede načela jednakosti došlo je usvajanjem novog poslovnika konstitutivne sednice Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine od 6. jula 2010. godine, kojim je propisano da je za konstituisanje nacionalnog saveta potrebna verifikacija najmanje dve trećine mandata.
Ona je navela da je propisivanjem posebnog uslova samo za konstituisanje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine izvršena diskriminacija koju zabranjuju Ustav Srbije, meðunarodni ugovori i zakonski propisi.
Nevena Petrušić, meðutim, juče nije htela da komentariše da li bi ministar Čiplić zbog ovako ozbiljne greške trebalo da podnese ostavku, ocenjujući da je to pitanje političke odgovornosti.
O tome da li bi ministar Čiplić trebalo da bude smenjen zbog ovako grube greške nisu hteli da govore zaštitnik graðana Saša Janković i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.
Janković je, meðutim, primetio da ministar Čiplić „nije ništa priznao“, nego je samo „primio k znanju ono što je odlukom nadležnog organa utvrðeno“ i rekao da će postupiti prema preporuci.
U Demokratskoj stranci, pak, kažu da „ne beže od odgovornosti ni ministarstva, ni ministra“, ali da moraju da „analiziraju da li je greška napravljena slučajno ili namerno“.
Ministarstvo je najavilo da će do 20. avgusta ponovo sazvati konstitutivnu sednicu u dogovoru sa predstavnicima sve tri liste – Bošnjačke kulturne zajednice, Bošnjačke liste i Bošnjačkog preporoda.
Zukorlićeva BKZ, meðutim, smatra da je konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka za njih završena priča.
Predstavnici BKZ više puta su optužili vlast za diskriminatorsko ponašanje i kršenje pojedinačnih i kolektivnih prava ove nacionalne zajednice, upozoravajući da je to u suprotnosti sa evropskom orijentacijom zvaničnog Beograda.

Izvor: Sandzaknews.info