Srušena džamija u naselju Sturba kod Livna

ImageU Sturbi kod Livna jutros je srušena džamija u izgradnji, potvrdio
je Srni portparol Uprave policije MUP-a Livanjskog kantona Ivica
Vrdoljak.
Objekat su jutros u 8.30 časova, uz asistenciju policije, srušili
radnici i mehanizacija Javnog preduzeća “Komunalno”, a po rješenju
opštinske graðevinske inspekcije.

Vrdoljak je rekao da je rušenje tog objekta, koje je obezbjeðivalodvadeset policajaca Policijske uprave Livno, proteklo mirno i bez problema.
On je dodao da je ovaj bespravno izgraðeni objekat imao prizemlje i dio prvog sprata, koji su bili namijenjeni za služenje ramazanske molitve i vjeronauku, te da je rušenju prisustvovao opštinski graðevinski inspektor Hrvoslav Perković i dvadesetak mještana Bošnjaka.
Vrdoljak je  naveo da je taj objekat i tokom protekle noći obezbjeðivalo deset policajaca.
Graðevinska inspekcija opštine Livno izdala je 11. jula rješenje o obustavljanju radova i Medžlisu Islamske zajednice, naredila rušenje izgraðenog dijela muslimanskog vjerskog objekta u roku od sedam dana zbog ilegalnog graðenja, odnosno neposjedovanja lokacijske i graðevinske dozvole, što nije izvršeno.
Radnici Komunalnog preduzeća dobili su nalog inspekcije da 5. avgusta pristupe prinudnom izvršenju bez asistencije policije, ali desetak mještana Bošnjaka, uglavnom žena, spriječilo je rad bagera i rušenje izgraðenog dijela objekta.
Opštinsko vijeće Livna u julu nije dalo pozitivno mišljenje za izgradnju muslimanskog vjerskog objekta u Sturbi uz obrazloženje da tu nikad nije bilo džamije, te da bi zbog toga  bilo neophodno mijenjati Prostorni plan opštine. Izgradnja ovog objekta izazvala je nezadovoljstvo i burne reakcije mještana hrvatske nacionalnosti u Mjesnoj zajednici Vidoši, koji smatraju da se mesdžid ili džamija ne mogu graditi bez njihove saglasnosti, a spor oko izgradnje podigao je nacionalne tenzije i poremetio meðuljudske odnose mještana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Izvor: DnevniAvaz.ba