Autonomija Sandžaka

Image“Sandžak kao istorijska regija predstavlja jednu cjelinu u
kulturološkom, geografskom, komunikacijskom, etnološkom, ekonomskom i
svakom drugom pogledu. Sandžak je istorijska i sadašnja činjenica. On
postoji i znaju se njegove avnojevske i berlinske granice”, rekao je
Suljević “Vijestima”. 

Novi Pazar – U smislu člana 2 Deklaracije Bošnjačkog nacionalnog sabora, Odbor za obnovu Narodnog vijeća Sandžaka održao je prvu sjednicu 09.08.2010. godine u Novom Pazaru.
Tom prilikom izabrano je rukovodstvo Odbora:  Džemail Suljević  – predsjednik, Sead Šaćirović – potpredsjednik i Hedija Škrijelj – sekretar. Odbor je formirao radnu grupu za izradu dokumenata Vijeća. 
Na istoj sjednici utvrðen je plan rada Odbora za naredni period. 
Predsjednik Odbora nekoliko dana kasnije 14.08.2010. godine govorio je za crnogorski dnevni list “Vijesti” o planovima NVS-a, što je izazvalo burne reakcije nekih crnogorskih političara.
“Sandžak kao istorijska regija predstavlja jednu cjelinu u kulturološkom, geografskom, komunikacijskom, etnološkom, ekonomskom i svakom drugom pogledu. Sandžak je istorijska i sadašnja činjenica. On postoji i znaju se njegove avnojevske i berlinske granice”, rekao je Suljević “Vijestima”.

Napominjući da je Sandžak kroz čitavu svoju istoriju bio „corpus separatum“, on ističe da je to integralni, životni i egzencijalni prostor bošnjačkog naroda i ostalih koji u njemu žive.
“Sandžak nije srpska niti crnogorska kolonija, on pripada graðanima Sandžaka i u budućnosti se ništa ne može rješavati mimo njihove volje, a kakav Sandžak graðani žele, rekli su na referendumu u oktobru 1991. godine, kada se od oko 68 odsto glasača koji su iskoristili biračko pravo, njih oko 98 odsto izjasnilo za autonomiju Sandžaka”, naglasio je Suljević.
On je pristalica muftije Muamera Zukorlića čija lista je pobijedila na nedavno održanim izborima za Bošnjački nacionalni savjet u Srbiji.

Suljević o autonomiji Sandžaka, po ugledu na takozvanu partizansku autonomiju od 1943. do 1945. godine koja je imala za cilj da Sandžak pripoji Crnoj Gori, kao što je to uraðeno sa Bokom Kotorskom, za sada nije razgovarao sa predstavnicima iz Crne Gore.
“Biće mi zadovoljstvo, ako budem bio u prilici da o ovoj temi razgovaram sa zvaničnicima Crne Gore. Stanovnici južnog dijela Sandžaka su svoj stav na tu temu, kao što sam rekao iznijeli prije manje od deceniju, a protiv autonomije, bar iz redova bošnjačkog naroda, mogu biti samo plaćeni propagatori srbijanske i crnogorske vlasti, ili potpuno neobaviješteni ljudi. Ako neko sumnja u raspoloženje za autonomnost Sandžaka, raspišimo slobodan referendum, pa ćemo ponovo vidjeti što misli narod”, rekao je Suljević.

On smatra da položaj bošnjačkog naroda nije riješen, te da je to otvoreno pitanje na koje se mora odgovoriti.
“Nad bošnjačkim narodom Sandžaka sprovodi se kontinuirana ekonomska diskriminacija, kulturna i obrazovna asimilacija. Kroz čitav dvadeseti vijek nad njima su izvršena mnoga nedjela i genocidi. Bošnjački narod ima svoju kulturu, jezik, tradiciju, vjeru i sve ostalo što imaju i drugi narodi, a skoro ništa ne zna o sebi. Za bošnjačkog poetu Avda Meðedovića, više znaju Amerikanci nego Bošnjaci. Bošnjački narod, kao autohton na prostoru Sandžaka, nema svoje nacionalne, niti pak regionalne institucije i to je više neodrživo”, smatra Suljević.

Prema njegovim riječima, autonomija Sandžaka ne bi podrazumijevala i njegovo otcjepljenje od matičnih država, osim u slučaju proglašenja suvereniteta Bosne i Hercegovine kada bi se eventualna autonomna pokrajina pripojila toj zemlji. Suljević ne očekuje da bi ideja o autonomiji Sandžaka mogla izazvati nemire u Srbiji koji bi mogli da se prenesu u Crnu Goru.
“Hoću da vjerujem, da je velikosrpska i crnogorska hegemonija prošlost. Uvjerili smo se da se silom i nasiljem ništa ne postiže. Miloševićev režim nepravedno i nasilno je ukinuo Albancima na Kosovu autonomiju, republiku Kosovo još manje su željeli, da bi na kraju dobili nezavisnu državu Kosovo. Nadam se, da će srbijanska i crnogorska vlast imati razumijevanje i da će se sva pitanja o autonomiji Sandžaka na demokratski način rješavati, jer nije moguće za sebe tražiti sve, a isto to negirati drugome”, upozorava Suljević.
Istučući da zahtjevi organizacionog odbora nijesu novost, Suljević kaže da oni traže da se pitanje Sandžaka, kao istorijske regije i položaj bošnjačkog naroda, riješi civilizovano, u skladu sa najvišim evropskim standardima”.

BS: Zalažemo se za rješavanje statusa Sandžaka kao prekogranične regije

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Osman Nurković rekao je da je iz medija saznao o sjednici Odbora za obnovu Narodnog vijeća Sandžaka, zbog čega ne može da komentariše njene detalje. Kada je u pitanju proglašenje autonomije Sandžaka, on je podsjetio da je statutom BS definisano da će se zalagati za rješavanje statusa Sandžaka kao prekogranične regije.
“Zalagaćemo se za uspostavljanje bescarinske zone, slobodan protok roba i putnika u pograničnim mjestima ove regije, te za održavanje ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih veza stanovništva ove regije. Trenutna situacija je daleko od onoga što je bila naša vizija razvoja i trenutno slobodno možemo reći da se dešava svojevrstan geto, jer su granice postale zid razdvajanja, a ne kako smo mi zamišljali i kako je obećavano da će biti most spajanja izmeðu Srbije i Crne Gore, odnosno izmeðu gradova u okviru regije Sandžak”, rekao je Nurković.

DPS: Privrženi državi

Poslanik crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Mevludin Nuhodžić rekao je da su Bošnjaci i muslimani "privrženi graðanskoj i demokratskoj Crnoj Gori", ted a je "za Bošnjake i muslimane u Crnoj Gori priča o teritorijalnoj autonomiji Sandžaka davno je ispričana", rekao je Nuhodžić.

SNP: Napad na teritorijalni integritet

Poslanik opozicione Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović je ocijenio da je inicijativa iz Novog Pazara "napad na teritorijalni integritet i Crne Gore i Srbije".
On je rekao da ocjene o tome da albansko i bošnjačko pitanje još nisu riješeni "u posljednje vrijeme sve češće dolaze iz Tirane i Novog Pazara".

NSD: Vlast potcjenjuje "separatističke zahtjeve"

Poslanik Nove srpske demokratije Novica Stanić kazao je da crnogorska vlast potcjenjuje "separatističke zahtjeve".

Izvor: Bosnjaci.net, MINA, Vijesti.me