Mesdžid i križevi

ImageNisu bez razloga nani Safiji Orman u srijedu ujutro pred očima prolazile
ratne slike. Gledajući kako bageri "ažurne" livanjske inspekcije
katilski ruše njen mesdžid u Sturbi, sjećala se ova čestita žena
najtežih ratnih godina i 24. marta 1994. godine kada su pripadnici HVO-a
srušili džamiju Æurčinicu. Sjećala se i džamije u Grborezima –
Komoranima, koja je od iste ruke devastirana.

Nije zaboravila ni činjenice da je prije 17 godina HVO na svojoj teritoriji porušio 80 džamija, 43 mesdžida, devastirao 110 džemata i uništio 60 vakufskih objekata. Inspektorima i njihovim nalogodavcima te tragične činjenice nisu zasmetale. Ponovo se ruše islamske bogomolje.
Rušenje mesdžida u ramazanu, oaze mira i sigurnosti, mnogo govori o stanju u državi BiH danas, ali i Bošnjacima i njihovom (ne)dostojanstvu.
Inspekcija u Livnu prije mesdžida zasigurno je imala priliku ukloniti desetine nelegalnih objekata inih skorojevića u tom gradu, ali je, u duhu Tuðmanovih snova, našla za shodno silu provoditi nad bošnjačkim povratnicima.
Provoðenje zakona većini Bošnjaka i IZBiH nikada nije bilo sporno. Ali, stvarno stanje u BiH nameće pitanje primjenjuju li se zakoni danas samo nad njima? O čemu se radi?
Više od pet godina prošlo je od kada je federalna inspektorica Dragica Filipović-Æurak donijela rješenje o uklanjanju potpuno nelegalnih križeva na zaštićenom historijskom području Stari Grad u Stocu. Kada je inspekcija zakazala rušenje, svećenici su na objekt izveli djecu i blokirali taj čin. S njima je bio i općinski načelnik Stjepan Bošković. Križevi nikada nisu uklonjeni.
U ljeto 1996. u avliji nane Fate Orlović u Konjević-Polju bespravno je sagraðena pravoslavna crkva koja ni nakon deset godina borbe ove starice nije uklonjena. Da bi bila uklonjena crkva izgraðena na mjestu minirane džamije u Diviču kod Zvornika, čak je morala platiti sama IZBiH. Na početku novog milenija na brdu Hum iznad Mostara simbolično je izgraðen križ visok 33 metra. Uzaludne su bile peticije Bošnjaka i drugih čestitih Mostaraca. Nelegalni križ i dalje je tamo.
Štaviše, zvonik Franjevačke crkve na mostarskom Bulevaru nakon rata nije obnovljen u izvornom obliku, već je nezakonito podignut na čak 107 metara. Taj čin toliko je ličio na provokaciju da je i fra Ivo Marković kazao da je to znak "muslimanima da nisu tu dobrodošli" te da taj toranj "nije poruka mira, nego mržnje". Bespravnih križeva zabodeno je mnogo širom BiH. Nijedan nije uklonjen.
Možda to najbolje govori koliko smo daleko od stvarne primjene zakona, a koliko blizu poratnom teroriziranju Bošnjaka.

Autor: Faruk Vele
Izvor: Avaz.ba