Gas za Tutin i Pazar

ImageMemorandum o namjerama za izgradnju gasa potpisali
su zamjenik direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno
razvijenih područja Šemsudin Kučević i predstavnici općina Brus i Tutin i
grada Novog Pazara.

Sastanku, koji je održan u Vladi Srbije, prisustvovao je ministar Sulejman Ugljanin, predstavnici Ambasade Slovačke Republike, kao i slovački investitori.
Izgradnja primarnog gasovoda od Aleksandrovca do Tutina predstavlja početak značajne investicije za Srbiju, koja bi donela nova radna mjesta, izjavio je danas zamjenik direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Šemsudin Kučević, prilikom potpisivanja memoranduma o namerama za izgradnju tog gasovoda.
“Mi bismo finansirali projekat regionalnog gasovoda od Aleksandrovca do Tutina, a radove bi izvodile srpske firme sa kojima već imamo dogovor. Sve što se proizvodi u Srbiji bi se tu i kupovalo”, rekao je tom prilikom Lubor Tenecer – predstavnik jedne slovačke kompanije, koja je zainteresovana za izgradnju regionalnog gasovoda u Srbiji.
Tenečer je napomenuo da ukoliko bi se postigao dogovor sa srpskom vladom, slovački privredni konzorcijum bi otvorio sestrinsku firmu sa sjedištem u Srbiji preko koje bi išla ova značajna investicija.
“Memorandum o namjerama za izgradnju primarnog gasovoda predstavlja samo početak ovako značajne investicije za Srbiju, koja ne samo što bi omogućila nova radna mjesta, prilikom izgradnje gasovoda, već bi i obezbjedila bolje uslove života graðana u područjima gdje bi regionalni gasovod prošao”, naglasio je Kučević.

Izvor: B92.net