Britanska djeca u školama prisiljena jesti halal-hranu

ImageOvakav naslov je, prošlog petka, osvanuo preko čitave
naslovne strane visokotiražnog engleskog tabloida "Daily Star". Naime, u
osnovnim i srednjim školama londonskog okruga Harrow sklopljen je
ugovor o školskom ručku za učenike s dobavljačem hrane koji služi
isključivo halal hranu, spremljenu uz poštivanje islamskih principa.

Roditelji djece nemuslimana su se pobunili da njihova djeca nemaju pravo izbora i da njih niko nije ni pitao kada je donešena ovakva odluka. Njihovi predstavnici su ljutito optužili muslimane da na taj način gaze vjerska osjećanja drugih. Jadan od roditelja kaže: "Ogorčen sam odlukom Okružnog vijeća posebno jer znamo da je u proceduri zakon zabrane klanja životinja po hala i košer principima koji je pred vladom pokrenulo Vijeće za zaštitu životinja na farmama"!
Neke muslimanske voðe u Londonu opravdavaju ogorčenost roditelja komentarišući da je za pohvalu uvoðenje halal-ručka za učenike, ali nije dobro ostaviti nemuslimansku djecu bez mogućnosti izbora. Meðutim, Muhamed Rizvi, voða Udruženja Pakistanaca u Harrowsu tvrdi da muslimanska djeca trebaju isključivo jesti halal hranu, a istovremeno, nemuslimanskoj djeci ne predstavlja nikakav problem jesti samo halal. Po njegovim riječima ovo nije nikakva islamizacija već je samo pitanje zdravog razuma.
Roditeljima nemuslimanske djece pridružila su se i udruženja za zaštitu životinja čiji predstavnici tvrde da je halal klanje životinja okrutno jer se po njima životinje pate umirući polahko kada im se prereže vrat da bi iskrvavile do smrti.Terry Sanderson, predsjednik Nacionalnog sekularnog vijeća na sve ovo kaže: "Nudeći učenicima isključivo halal-meso vlasti dokazuju da je muslimanska svijest mnogo jača od stava nekoga ko se brine o pravima životinja"…
Okružno vijeće Harrowsa tvrdi da su ugovori potpisani jer su nutricionisti preporučili odreðene dobavljače hrane za koje se prethodno jasno znalo da služe isključivo halal-hranu.

Izvor: Preporod.com