Gradonačelnica Frankfurta na iftaru kod Bošnjaka

Image

Gradonačelnica u razgovoru sa džematlijama i džematlijkama

Gradonačelnica Frankfurta gospoða Petra Roth predstavnica političkog
vrha (evangelist) zatim Gradski dekan Johannes zu Eltz (od prije 2 dana
novi katolički predstavnik), njegov kolega Winfried Becker, direktorica
za integracije Dr. Nagres Eskandari-Grünberg, naša stara poznanica
svećenica gospoða Maria Schmedt, Dr. Brigitta Sassin, Vera Klinger, Eva
Triantafillidou, Nulf Schade-James, Yusuf Colak, Farida el Qabs, Bjorn
Bischoff, Malek Bougibar i drugi brojni gosti predstavnici islamskih i
drugih vjeroispovijesti prisustvovali su iftaru u IKZ Frankfurt am Main.

Dva sata prije iftara, obavljen je redovni sastanak tih organizacija ovog puta u našim prostorijama. Inače sastanci se obavljaju svaka 2 mjeseca i uvijek na različitim mjestima.

Za iftar se, kao i obično omrsimo hurmama i klanjamo prvo akšam namaz. Akšam-namaz je predvodio imam našeg Centra Ahmed ef. Kajošević. Namazu su prisustvovali i gosti islamske vjeroispovijesti, dok su ostali gosti stajali iza nas i skrušeno posmatrali naš način molitve Jedinome Bogu, Allahu dž. š.
Poslije obavljenog namaza gradonačelnica je bacila pogled na dugu, za muškarce postavljenu i serviranu sofru te se interesovala kako se zovu raličita jela.

Iako su u sali za iftar svi gosti čekali na gradonačelnicu radi zajedničkog iftara, ona je prvo navratila kod naših žena koje se nisu nadale njenoj posjeti te su već otpočele sa jelom. Srdačno se pozdravila sa njima, pitala ih kako him „šmeka“ hrana, kako se ta hrana zove, od čega se sprema itd. Nije joj promaklo da čak i proba nešto od hrane. Uzela je komad lepinje te je podijelila po jedan komad sa svojom pratnjom.
Vidjevši gospoðu Hajru Godinjak, obučenu u „kat“ (dimije i bluza) te šarenu šamiju, prišla joj je i pitala može li se sa njom fotografisati. Njima je prišla i gospoða Nagres Eskandari-Grünberg te su ih slikali svi koji su htjeli ali i fotoreporteri Bild Zeitunga, Neue Presse i Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ) koji su došli, jer su čuli da se kod nas održava zajednički iftar.

Nakon dolaska gradonačelnice u salu za iftar, njoj kao i ostalim prisutnim gostima dobrodošlicu i ugodan boravak je poželio naš član Ramo Mustafi. „Gospoðo gradonačelnice, dragi gosti, draga braćo i sestre. Drago mi je da vas mogu sve srdačno pozdraviti i poselamiti i poželjeti dobrodošlicu. Naš džemat osnovan je 1979 godine trenutno brojimo oko 300 članova i najstariji smo džemat iz nekadašnje Jugoslavije u Njemačkoj. Naše su prostorije male i nisu adekvatne za ovake dogaðaje ali su nam srca velika i otvorena, još jednom d o b r o d o š l i“

Nakon toga, gradonačelnica Frankfutra se zahvalila na dobrodošlici i obratila se prisutnima. Pohvalila je naš vid saradnje sa multikulturnim, multinacionalnim i multireligijskim zajednicama, te saradnom sa gradskim organima a posebno u toku proteklog rata u BiH.

A novinari, k´o novinari. Sutradan su osvanuli natpisi i slike od sve 3 novinske agencije. Hvalili su našu mladu jagnjetinu, brdo-čevapa, pečenje, salate, supe, čorbe, ružicaste kolače ali i našu kuharicu. I ne samo to. Čak su zabilježili i to, šta je ko od gostiju „tovario“ sebi u tanjir pošto je bilo samoposluživanje.

Meho Dogić