Palestinci treba da nestanu s lica zemlje

ImageUticajni izraelski rabin, duhovni voða vjerske partije Šas,
Ovadija Josef, osudio je predstojeće mirovne pregovore izmeðu Izraela i
Palestinaca, istakavši da palestinski predsjednik Mahmud Abas i čitav
palestinski narod treba da nestanu s lica zemlje. 

– Abu Mazen (Abas) i svi ti ljudi treba da nestanu iz ovog svijeta. Bog bi trebao da udari na njih kugom, rekao je Ovadija u sinoćnoj propovijedi u jednoj sinagogi u Jerusalimu.
Rabin je označio Palestince “zlim, ljutim neprijateljem Izraela” uoči pocetka direktnih pregovora, zakazanih za 2. septembar u Vašingtonu.
Osamdesetdevetogodišnji rabin Josef i ranije je bio poznat po svojim kontroverznim izjavama. Godine 2001. takoðe je pozvao na uništenje Arapa.
–  Zabranjeno je biti milostv prema njima. Morate poslati rakete na njih i uništiti ih. Oni su zli i prokleti, rekao je tada Josef.
Palestinska uprava je označila rabinov govor rasističkim i huškačkim. Jedan palestinski zvaničnik rakao je meðutim da ” je čak i Izrael prestao da obraća paznju na tu budalu”.
Rabin Josef je davao izjave ne samo protiv Arapa, već i sekularnih Jevreja, žena i homoseksualaca, izmeðu ostalih.
U meðuvremenu je ministar unutrašnjih poslova Izraela iz partije Šas Eli Jišaj komentarisao predstojeće pregovore s Palestincima, naglasivši da se njegova stranka protivi produženju moratijuma na izgradnju kuća za Jevreje na Zapadnoj obali koji ističe krajem septembra.
Jišaj smatra da Izrael treba da nastavi izgradnju u glavnim blokovima jevrejskih naselja koji će po svoj prilici ostati pod izraelskom kontrolom.
On je takoðe rekao da ne gaji nadu u uspjeh pregovora jer ne vidi u bliskoj budućnosti palestinsku vladu s kojom se sporazum može postići.

Izvor: DnevniAvaz.ba, IslamBosna.ba