Ramazanska poruka sekretara Islamske konferencije

ImageU ovim blagoslovljenim danima kada muslimanski svijet s nestrpljenjem
iščekuje dolazak ramazana, mjeseca posta i namaza, upućujem dove
Svemilosnom Bogu da nas pomogne kako bi Ga spominjali, zahvaljivali Mu i
robovali Mu onako kako treba, da nas potpomogne u ujedinjenju redova
naših i jačanju solidarnosti naše kako bi se prosperitet i vrijednosti
mira proširili u cijelome svijetu i kako bi mi bili u mogućnosti braniti
naučavanja naše vjere protiv nepravde i zla.

U ovim radosnim trenucima upućujem iskrene čestitke islamskom ummetu moleći Boga da ukabuli naš post i nagradi nas za napore koje ulažemo.
Ramazan je mjesec čistoće, spokoja i sigurnosti tokom kojeg muslimani nastoje da se suzdrže od svih grijeha kajući se i tražeći oprosta za nevaljale postupke pridržavajući se pri tome učenja i univerzalnih vrijednosti islama.
Koristim ovu priliku da pozovem na prestanak svih oblika nasilja tokom mjeseca ramazana u svim dijelovima muslimanskog svijeta nadajući se da spokoj ovog časnog mjeseca neće biti prekršen kao što se to već ranije dešavalo u sličnim prilikama kada su zločini počinjeni protiv nedužnih ljudi. Islam snažno naglašava nepovredivost ljudske ličnosti i bilo kakvo kršenje ovih naredbi, naročito tokom mjeseca ramazana, mora se izbjegavati i biti oštro osuðeno. U tom kontekstu mi ponovno naglašavamo našu riješenost u borbi protiv ove pošasti svim sredstvima suraðujući pri tome sa meðunarodnom zajednicom.
S druge strane, želio bih da ovogodišnji ramazan bude vjesnik novog doba u kojem će sve teškoće prestati i sukobi biti rješavani dijalogom i mirnim metodama. Svakako na samom vrhu spiska tih problema nalazi se palestinsko pitanje koje predugo traje što je kao posljedicu imalo patnju, raseljavanje cjelokupnog naroda i okupaciju njihove zemlje. U tom smislu pozivam utjecajne države i meðunarodnu zajednicu da ulože maksimalan napor kako bi se postiglo pravedno i trajno rješenje ovog pitanja i omogućilo osnivanje palestinske države s glavnim gradom Jerusalemom. Koristim ovu priliku da podsjetim na nepokolebljiv stav islamskog ummeta po pitanju Jerusalema kao i nužnost na očuvanju njegovog arapsko-islamskog identiteta protiv prijetnji judaiziranja kojima je konstantno izložen. Zbog toga pozivam sve države članice Organizacije da nastave pružati podršku i pomoć palestinskom narodu.
Nepogode koje su nedavno zadesile neke muslimanske zemlje, kao što je to slučaj sa Islamskom Republikom Pakistan, zahtijevaju od nas da uputimo urgentnu pomoć našoj unesrećenoj braći i da ih pomognemo u skladu sa zapovijedima naše plemenite vjere koja promoviše solidarnost i poziva na meðusobno potpomaganje čime će se praktično realizirati vrijednosti dobročinstva u ovom mjesecu velikodušnosti.
Molim Svemogućeg Boga da ovaj blagoslovljeni mjesec učini početkom novog razdoblja blagostanja i dobra, da nas vodi pravim putem i omogući nam uspjeh. On je Onaj Koji sve čuje i dove uslišava.

Izvor: Bosnjaci.net