LDP o situaciji u Sandžaku

ImagePovodom aktuelne situacije u Sandžaku, poslanik Liberalno
Demokratske Partije Kenan Hajdarević i poverenik LDP-a u Novom Pazaru
Enes Curić, daju sljedeću zajedničku izjavu:

Situacija u Sandžaku se sve više komplikuje i to prije svega zbog ponašanja vlasti koja pokušava da svoje unutrašnje probleme prenese na čitavu zemlju, stalno podižući tenzije. Ovo je svakako posljedica potpune partijske podjele vlasti koja se dalje preslikava na svaki milimetar naših života.
Dekretom vlasti u Beogradu kojim se mijenjaju vjeroučitelji Islamske zajednice u Srbiji, pokušaj je da se bez ikakvog razloga dodatno izvrši i podstakne podjela u bošnjačkoj zajednici. To je opasno, i sada, umjesto jednog problema, problema sa poigravanjem oko konstituisanja Bošnjackog nacionalnog savjeta, imamo čitav niz novih i nepotrebnih problema.
Zbog svega toga, LDP oštro osuðuje ponašanje nadležnih ministarstava, upozoravajući ih na odgovornost koju oni snose. Država ne smije da arbitrira u ovakvim slučajevima i da se stavlja na stranu „svoje“ vjerske zajednice. Time se u samom Sandžaku podižu tenzije, a u ostatku zemlje se stvaraju nerazumijevanje i negativne reakcije prema manjinama, posebno Bošnjacima.
Krajnje je vrijeme da se ovom besmislu stane na kraj, kako bi se krenulo sa rješavanjem suštinskih pitanja. Ne može se vječito održavati stanje napetosti u cilju prikrivanja i zataškavanja pravih problema izazvanih lošom, i unutrašnjom i spoljnom politikom ove vlasti i sve izjvjesnijim socijalnim buntom graðana širom naše zemlje, ne samo u Sandžaku.

Izvor: LDPNoviPazar.org